I dag regerar ishockeyn

HOCKEY

Anrell: Siffrorna är fantastiska – de så fina fotbollsnördarna får på käften

RIGA

Hoppas ni hinner hem till kvartsfinalen mot USA i dag.

Trist att matchen spelas 14.15.

Trist för er - men också för att hockeyn missade chansen att äntligen få täppa till käften på alla fotbollsnördar som försöker döda all annan sport.

Hockey-VM har varit en triumf för TV 3.

Över 900 000 tittare på relativt betydelselösa matcher.

Medan den så fiiiiina fotbollen haft sina Champions Leaguesemifinaler som den mellan Milan och Barcelona som lockade futtiga och genanta 425 000 som mest och 235 000 som minst.

Hockeyns siffror är fantastiska. Triumfen i OS har ökat intresset - inte minskat som TV 3 själva trodde. Hockeyn är svenska folkets verkliga nationalsport.

Jag lämnade ett Sverige där allt var försommargrönt utom de allsvenska fotbollsplanerna som fortfarande var brungula. De är snart det enda som inte är grönt i Sverige.

Jag tänkte på det när jag kom till Riga. Fotboll passar kanske inte i ett land med klubbar som inte ens klarar av att odla grönt gräs.

De så kallade svensklagen

I eftermiddag spelar Sverige kvartsfinal i hockey-VM mot USA.

Samma kväll möts de så kallade svensklagen Barcelona och Arsenal i Champions League-final. Tidningarna i Sverige är fyllda med miltals av texter som analyserar Ljungbergs löpvägar och Larssons bänknötande. Bara några futtiga centimeter text handlar om hockey-VM.

Men i eftermiddag i svensk tv kommer sanningens minut för alla som hävdar fotbollens överhöghet. Då är stunden när alla fotbollens uppnästa Stureplansbrats med kvasilitterära ambitioner kommer att riskera pisk av hockeyns mera jordnära Svenssonpublik.

TV 3 sänder hockey-VM.

TV 6 sänder Champions League-finalen.

Båda kanalerna kan ses av ungefär lika många. Ett lag utan Foppa, Sudden, Lidström och Alfredsson har lockat en publik som är mumsmums för TV 3 och för alla som hävdar att hockeyn fortfarande är Sveriges nationalsport nummer ett. Jag gissar att över en halv miljon svenskar kommer att se Sverige-USA från Riga i dag.

En halv miljon - uselt

Trots usel sändningstid.

En stund senare kommer ungefär lika många att se Henkes och Ljungbergs kamp om Champions League.

Jag uppskattar att usla en dryg halvmiljon kommer att titta. Trots världsartister som Henry, Ronaldinho och Henke och Fredrik Ljungberg.

Trots bästa sändningstid.

Trots det kommer fotbollens företrädare att lika envist som bananflugor hävda att fotboll är fint och ransonerat och exklusivt medan de hävdar att hockey och särskilt hockey-VM är fult, utslätat och tjatigt och de kommer att upprepa sitt ständiga mantra att hockey-VM borde spelas vart fjärde år.

Tyvärr gubbar, ni har fel.

Er sport är enkönad, gubbig och endimensionell.

Hockeyn är tvåkönad, älskas av så kallade kvinnor, en sorts människor ni slutade bry er om samma sekund som ni inledde er avgudadyrkan av företeelser som Zlatan och Rooney.

Er sport är fylld av testosteronfyllda nördar som förverkligar sig själv genom att slåss utanför arenorna.

Hockeyn är en sport där pappor och mammor kan ta med sina döttrar och söner utan risk för att bli avlivade.

De stora tv-kanalerna i Sverige fortsätter envist med att trumma in budskapet att hockey-VM är skit. Men det gör de enbart för att de inte får sända.

Henke - en bifigur i dag

De kommer att fortsätta att tjata om sitt fotbolls-VM som redan känns totalt sönderanalyserat redan innan första bollen ens är spelad.

Redan en månad innan första bollens ens är slagen.

Och medan fotbollen som helhet slåss för livet för sitt rykte i takt med att Juventus anseende faller seglar hockey-VM vidare som den enskilt största turistsammandragningen i världen.

Sorry fotbollen, sorry TV 6, sorry Henke och sorry Ljungberg.

I dag är ni bifigurer.

I dag regerar hockeyn.

Och skulle tidningarna i morgon innehålla mindre hockey-VM än Champions League så är det bara att ringa redaktionerna och skälla.

Tv-tittare – hockey-VM vs. Champions League

Läs också:

Lasse Anrell