Hriviks drömmål avgjorde för Leksand

LEKSAND. Marek Hriviks Tumba-mål skickade Leksand till en tredjeplats i SHL.

I och med resultatet är Leksand klart för CHL, för första gången någonsin, och slutade trea i serien för första gången sedan 1998.

För Leksand stod en plats i topp tre av SHL på spel i matchen mot Malmö.

Skåningarna, som är ute på en bortaturné, krigar om att få spela åttondelsfinal mot antingen Frölunda eller Färjestad.

Leksand fick en smakstart och gjorde 1–0 redan efter två minuter via Otto Paajanen, hans åttonde mål för säsongen. Målet kom på en retur som Malmös Oscar Alsenfelt var chanslös på.

Malmö kvitterade via en riktig projektil av Adam Ollas Mattsson, som krutade in pucken från blålinjen.

Soloprestation

Innan den första perioden var över svarade Leksands poängkung Marek Hrivik för en av säsongen prestationer när han i bästa Sven Tumba-stil solokörde över hela isen och genom Malmös försvar som en varm kniv i smör. Först lurade han Axel Wemmenborn i mittzonen, sedan fick han två Malmö-försvarare att se ut som Öresundsbrons pyloner och avslutningsvis sprättade han in pucken i Malmös mål.

Ett av årets mål i svensk hockey.

Leksand vann till slut matchen med 4–1, är klara för en topplats i SHL och har svarat för en av klubbens bästa säsonger de senaste 30 åren. Vi får gå tillbaka till 1998 för att hitta en säsong där masarna kom lika högt i serien.

I och med resultaten ikväll är Leksand även klart för Champions Hockey League hösten 2021, för första gången någonsin och avslutade serien med att vinna 13 av 14 sista matcherna, det enda som slår det är grundserien 73/74 då LIF vann alla 14, ordinarie tid förvisso, enligt domarna.se.
– Vi ser CHL som något positivt. Det ska bli kul att komma ut i Europa och det ger oss en liten annorlunda försäsong. CHL innebär också att vi måste ha en bredare trupp för att klara av fler matcher, men det ser vi bara som en rolig utmaning och föreningen är förberedda på det, säger Thomas Johansson, general manager för Leksands IF och får medhåll av tränaren Björn Hellkvist.

– Vår sista dans i grundserien. Kul för Leksand. Roligare att spela CHL än träningsmatcher, säger Björn Hellkvist.

Hrvik är just nu ledare av poängligan och de enda som har en realistisk chans att gå ikapp är Färjestads Daniel Viksten och Växjös Emil Pettersson, som måste göra fem poäng kommande tre matcher för att ta titeln från leksingen.

Ta ut ditt lag i Dream Team-slutspelet här
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!