Skyttekungen vill till SHL

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

En skyttekung finns tillgänglig för SHL-lagen. 

Tidigare Örebrocentern Ryan Stoa är på marknaden – och det finns intresse: 

– Vi hoppas någon klubb kliver fram och kommer med ett erbjudande, säger hans agent Pat Curcio. 

Ryan Stoa omgavs av fina vitsord när Örebro inför förra säsongen värvade honom från KHL-klubben Spartak Moskva – och amerikanen infriade superlativerna. Den store centern ledde succélaget Örebros förstakedja där Mathias Bromé och senare Shane Harper ingick. 

Den 33-årige Stoa, som ingick i USA:s OS-lag i Sydkorea 2018, landade på 19 mål och totalt 37 poäng. Bara Broc Little (24) och Oscar Möller (20) gjorde fler mål. 

Någon fortsättning i Örebro till den här säsongen blev det inte, och Stoa har varit klubblös sedan dess. Men något fel på formen är det inte enligt Pat Curcio: 

– Ryan är i form och redo att spela. Han springer 11 kilometer om dagen och kan ta plats i en toppkedja när som helst.

Inget intresse från Örebro

Sportbladet fick tidigare uppgifter om att Djurgården ville ha Stoa men att man till slut gick för en ytterforward och valde Rhett Rakhshani. Uppgifter som Curcio nu bekräftar.

Foto: Privat
I väntan på ett nytt jobb befinner sig Ryan Stoa i Florida och Boca Grande där han testar fiskelyckan – och det går bra.

HV ska också var en klubb som visat intresse, inte minst nu när Lias Andersson ser ut att försvinna till Los Angeles Kings

– Jag har pratat med Johan (Hult, sportchef). Han vet att Ryan är intresserad, men han har inte tagit något beslut än, säger Curcio, som tror att den svenska marknaden ska öppna upp sig:

– Vi hoppas att NHL-lånen åker till Nordamerika och att vi då får ett erbjudande.

Däremot verkar det inte bli någon återkomst till Örebro.

– Nej, det har inte varit något intresse från Örebro.

Något som förvånar även Stoa.

– Jag förtjänade att få ha en konversation med dem. Tycker jag. Jag ville komma tillbaka till Örebro, älskade stan, fansen och klubben. Men jag hörde inget, säger Stoa från havet utanför Boca Grande i Florida.

Är du på is något?

– Några gånger. Men jag är i form. Ge mig några träningar så är jag i riktigt bra form. Jag har en ung son på sex månader som jag springer med i barnvagnen varje morgon och jag vill att han ska få se mig spela hockey en dag och jag vill fortsätta karriären.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!