Lundqvist känslosam: ”Vi kommer aldrig glömma indianen”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Joel Lundqvist har uppnått mycket med indianen på brösten.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Joel Lundqvist har uppnått mycket med indianen på brösten.

Joel Lundqvist har blandade känslor till att Frölunda dumpar indianen.

Kaptenen och trotjänaren har tidigare uttalat sig positivt till klubbsymbolen.

– Jag har levt med den hela min karriär, säger 38-åringen.

Klubbledare, coacher och spelledare har kommit och gått.

Joel Lundqvist har blivit kvar, den första A-lagssäsongen gjorde han säsongen 2000/2001.

På lördag startar centern med tröjnummer 20 sin 18:e säsong i Frölunda, den tolfte raka som kapten.

– Nu ska vi göra det bästa av den sista säsongen med indianen, vi ska se till att det blir en snygg avslutning och ta en värdigt avsked till honom. Jag har den här säsongen kvar på kontraktet, så jag vet heller inte om jag kommer vara med in i något nytt, säger Joel Lundqvist.

Positiva minnen

Frölunda tar efter den här säsongen bort indianen som klubbsymbol och Indians från klubbnamnet.

Tidigare har Joel Lundqvist uttalat sig positivt till vad indianen står för, en krigare och en jagare som varit passande för klubben.

– Vi har väldigt många positiva minnen med indianen, den har varit med hela min karriär. Det har varit tanken att den ska ge en positiv bild av klubben. Jag kommer att bli nostalgisk och känslosam när jag tänker tillbaka på indianen, jag kommer alltid ha en positiv bild av den eftersom det varit en så framgångsrik tid. Vi kommer aldrig att glömma indianen, den har haft sin roll och betydelse i historien, säger Joel Lundqvist.

”Dags att omvärdera”

Det är tudelade känslor för Joel Lundqvist, samtidigt står han bakom styrelsens beslut.

Kaptenen och de övriga spelarna har inte varit inblandade eller tillfrågade i utredningen.

– Det är dags för något nytt och att omvärdera indianen, det händer saker i omvärlden och man får en annan syn på saker. Det här var en debatt som tog fart i USA och har fortsatt medialt över hela världen, känslan för vad indianen symboliserar och står för förändras. Man har fått bättre kunskaper om omvärlden, säger Joel Lundqvist.

När Sportbladet har pratat med olika supportergrupper och kollat runt på sociala medier står det klart att fansen har skilda åsikter.

– Jag förstår att det finns olika åsikter bland supportrarna. Indianen har betytt mycket för många under lång tid och man måste har respekt för deras känslor kring det här, säger Joel Lundqvist.

Vill känna stolthet

Vad skulle du vilja se för ny identitet på klubbens namn och klubbmärke?

– Det har jag inte så mycket åsikter om egentligen, mer än att lagnamn och klubbmärken har återgått till att bli väldigt cleana och klassiska. Vi kommer alltid att vara Frölunda och vi kommer alltid spela för Frölunda, det är viktigast. Frölunda ska fortsätta in i framtiden med att vara ett lag som är gångbart internationellt. Vi vill mötas med respekt, visa respekt, känna stolthet och ha trovärdighet, då passar indianen inte längre in.

Indianen har varit ifrågasatt länge för att vara respektlös mot urbefolkningen i Nordamerika.

Vid hemmamatcherna I Scandinavium har också laget gjort entré i rinken genom en jättelik indian.

Förlorar miljoner

Enligt Frölundas ordförande Mats Grauers handlar det om mångmiljonbelopp för att göra förändringen i organisationen.

– Vi har gjort en omfattade konsekvensanalys och känner oss trygga i beslutet. Det är nog det svåraste beslutet vi har tagit någonsin, det handlar inte bara om ekonomi och konkreta siffror utan det är väldigt mycket känslor inblandade, säger Mats Grauers.

Vad är den konkreta orsaken till att ni tar bort indianen?

– Det handlar om två saker. Ett skäl är att den aktuella öppna ifrågasättande opinionen i omvärlden som vi inte smiter undan, vi respekterar kunskapen och förändringen. Även om jag inte tror att någon varit kränkt av vår indian eftersom vi har laddat den med så mycket positivt genom åren. Det viktigaste skälet är framtiden där vi tycker att vi levt färdigt med symbolen och vill gå tillbaka till grunderna för att kännas trovärdiga.

Vad har du för svar till de supportrar som är besvikna på beslutet?

– Jag förstår att många tycker att det är tråkigt, men indianen kommer fortsätta att leva kvar som en stolt symbol för den här tiden. Vi kommer heller inte förbjuda indianen i arenan eller att användas i några andra sammanhang i samband med klubben, vi kommer bara inte att använda den officiellt längre. Klubbens karaktär, strategi och värderingar kommer att finnas kvar. Vi kommer också att vara väldigt transparanta mot fansen och sponsorerna i arbetet att ta fram en ny logga.

Skapades för 25 år sedan

Frölunda har haft indianen som logotyp och tilläggsnamnet Indians sedan 1995.

Indianen har anspelat på att klubben under de framgångsrika åren på 1960-talet kallades för ”Vilda västern” eller ”Vilda Västra Frölunda”.

Sedan bildandet 1944 har klubben haft fyra olika klubbmärken, fram till 2004 gick klubben under namnet Västra Frölunda.

Under åren med indianen har det blivit fyra av de fem SM-gulden (1965, 2003, 2005, 2016, 2019) och två SM-finalförluster (1996, 2006), plus fyra CHL-titlar (2016, 2017, 2019, 2020).

Frölunda vann CHL förra säsongen och är regerande svenska mästare från 2019.

På lördagseftermiddag väntar rivalen HV71 på hemmaplan i SHL-premiären.

Publicerad:

LÄS VIDARE