Kevin ger upp hoppet: Det är fruktansvärt
Publicerad 2024-10-23
Med en av Sveriges tyngsta dopningsexperter i ryggen har Kevin Lindskoug i hemlighet planerat för en återkomst till hockeyn.
Nu är hoppet grusat.
– Det är fruktansvärt. Jag förstår inte men måste acceptera, säger han.
I mitten av oktober var Kevin Lindskoug hoppfull. Han vågade drömma om att den fyra år långa avstängningen skulle förkortas, att han snart kunde träna ungdomar – och möjligen själv ställa sig mellan stolparna igen.
– Jag tror att det kommer lösa sig, sa 32-åringen.
Då hade en månad gått sedan intervjun i Sportbladet, där hockeymålvakten beskrivit hur plågsamt det hade varit att kombinera elitkarriären med sin könsdysfori. Under flera säsonger hade han klätt och sminkat sig som kvinna i smyg, utan lagkamraternas vetskap, ett dubbelspel som med tiden blivit ohållbart.
LÄS MER: Kevin kommer ut
Tvingas sluta i ungdomslaget
Lösningen hette droger. Kevin berättade att han flera gånger hade självmedicinerat med kokain i sin ensamhet, för att dämpa ångesten på spellediga dagar. Efter en positiv dopningskontroll i februari 2024 hade han erkänt allt och brutit kontraktet med sin skotska klubb. Till Antidoping Sverige (ADSE) hade han erkänt sitt missbruk och sina psykiska problem, accepterat att karriären varit över och under sommaren mått så dåligt att han varken orkade läsa beslutet eller överklaga.
Fyra års avstängning hade han fått. Trots att regelverket säger att en missbrukssubstans som tas ”i ett icke idrottsrelaterat sammanhang” ska ge tre månaders avstängning. ADSE hade motiverat påföljden med att Lindskoug inte bevisat att han missbrukat kokainet. Därför måste han omedelbart sluta träna det ungdomslag han just blivit ledare för.
”Borde ha hjälpt dig”
Efter publiceringen kom Kevin Lindskoug i kontakt med Åke Andrén Sandberg, tidigare ordförande för ADSE och en av landets tyngsta experter på antidopning. Andrén Sandberg skrev ett yttrande om att de uppmätta halterna ”kan väl förklaras av ett intag vid den tidpunkt du angivit dagen innan”. Han skrev också att ADSE borde ha hjälpt Lindskoug att bevisa att det rörde sig om ett missbruk.
”I detta fall har reglerna lett till att man delat ut en fyraårig avstängning när intentionen i regelverket egentligen är att antidopingorganisationen borde ha inriktat sig på att hjälpa dig ur missbruket och bara utdelat en några månader lång avstängning” skriver Åke Andrén Sandberg.
LÄS MER: Kevin kommer ut
Lindskoug bifogade yttrandet i sin begäran att Riksidrottsnämnden skulle överpröva beslutet. För honom var det uppenbart att ett fel begåtts, att han inte kan stängas ute i fyra år för ett missbruk som grundade sig i psykisk ohälsa. Därav den hoppfulla tonen i början av oktober.
”Drömde om en lösning”
Men det blir ingen snar återkomst. RIN avslår Kevin Lindskougs ansökan med motiveringen att inga nya bevis kommit in.
– Jag läste beslutet och fick ont i magen. Jag hade svårt att ta mig upp ur soffan tre dagar efteråt, säger han.
Hur hoppfull var du?
– När jag pratade med Åke, som är superinsatt, och många andra så lät allt positivt. Det kändes som att jag blivit felaktigt bedömd, så det är klart att jag drömde om att allt skulle lösa sig.
Visst ville du stå i mål igen snarast?
– Absolut. Det har jag definitivt diskuterat med folk. Det vore skitkul. Men nu är det 3,5 år bort.
”Lättare att hjälpa dem”
Hur känns det att inte heller få vara ledare för ett ungdomslag på flera år?
– Fruktansvärt. Det är så mycket jag vill göra och ta del av. Jag mådde så bra med killarna i ishallen. Jag har erkänt mitt missbruk från första början. Jag har sökt hjälp och mår fantastiskt nu, jag är redo att ge tillbaka till hockeyn. Men det får jag inte. Det är bara att ge upp.
Ser du det också som en förlust för svensk hockey?
– Ja, kanske. Det finns ingen HBTQ-person i Hockeysverige. Om jag fick vistas i ishallar kanske jag kunde hjälpa någon. Flera har hört av sig anonymt. Det är många som inte vågar komma ut, som inte kan, och kanske vore det lättare att hjälpa dem om jag fick var kvar i hockeyn.
Under sin karriär spelade Kevin Lindskoug för bland annat Björklöven, Rögle, Katowice (Polen), Ritten/Renon (Italien) och Guildford Flames (England).