Leksandstränarna på studiebesök i ”Philly”

HOCKEY

PHILADELPHIA. Det kanske kommer som en chock för fansen hemma på Noret, men det finns saker att lära sig även utanför Leksand.

Så den senaste veckan har LIF:s nya tränarduo Christer Olsson och Niklas Eriksson varit på studiebesök i Nordamerika.

– Det finns mycket att ta med sig hem härifrån. Flyers påminner faktiskt en del om Leksand, säger Eriksson när Sportbladet möter herrarna i Philadelphia.

Nej, Leksands IF:s coacher sitter inte hemma i Dalarna och rullar tummar i väntan på att försäsongen ska sparka igång på allvar.

De har rivstartat nya jobbet med ett studiebesök hemma hos Kjell Samuelsson – den småländske NHL- och leksandslegendaren som numer tränar Philadelphia Flyers farmarlag Phantoms.

– Vi har varit med på Flyers träningar, sett ett par matcher och hängt i kulisserna med Kjelle, berättar Christer Olsson när vi möter duon i Philadelphia.

– Det har varit mycket lärorikt. Man lägger hela tiden märke till saker som man kan få användning av.

”Ofta misslyckats”

Enligt Niklas Eriksson finns det tydliga likheter mellan Philadelphia Flyers och Leksands IF.

– Ja, det här är också en populär organisation som lever under hård press, alltid satsar hårt och ofta misslyckats. De har till exempel inte vunnit en titel sedan 1975 och det har inte Leksand heller. Det är intressant att studera hur de hanterar en sådan situation.

Under de två slutspelsmatcher ”Chrille” och ”Nicke” sett Flyers spela mot Boston är det framförallt de sistnämndas täta försvarsspel som gjort intryck.

– Boston har visat att det går att vinna mot en skickligare motståndare om alla följer taktiken och verkligen spelar som ett lag i egen zon. De imponerade stort på det viset i den första matchen, säger Eriksson.

”Blir bra för Leksand”

De nya befälhavarna i Ejendals Arena har förstås spanat in tänkbara nyförvärv under dagarna i Pennsylvania också.

– Nu under slutspelet tränar ju ”Kjelle” de killar som inte riktigt platsar i laget och det är spelare av just den typen som agenter brukar höra av sig till oss om. Nu har vi sett dem själva och behöver inte lita på andrahandsuppgifter, menar Christer Olsson.

– Dessutom har vi gått igenom en lång rad AHL-spelare med Kjelle. Han vet allt om alla i den ligan och har gett oss ovärderlig information.

Samuelsson, som spelade i Leksand innan han inledde NHL-karriären och fortfarande tillbringar somrarna i dalaidyllen, verkar se servicen som ett rent nöje.

– Ja, när det kommer såna här killar, som är seriösa och öppna och nyfikna, då ställer man gärna upp. Det här kommer att bli bra för Leksand, säger han.

Och får laget en mer mordamerikansk prägel den kommande säsongen vet i nu varför.

ARTIKELN HANDLAR OM