Misstagen som sänkte Tre Kronor i semin

HOCKEY

”Hade trötta spelare”

Foto: Här kvitterar Tjeckien med blott 7,5 sekunder kvar av matchen.

KÖLN. Bengt-Åke Gustafsson försvarar att han tog time out femton sekunder före slutet och gav tjeckerna chansen att snacka ihop sig.

– Vi hade trötta spelare, det var det som var grejen. Eftersom det just varit icing kunde jag inte byta annars hade ju det varit det enklaste, säger han.

Misstag eller ej.

Sju sekunder efter Sveriges time out kvitterade tjeckernas back Karel Rachunek till 2–2 med lika mycket kvar att spela.

Några sekunder som avgjorde hela matchen.

– Det handlar om sju sekunder och en liten snöhög som gjorde att Johan Harjus puck mot tomt mål ställde sig på högkant och rullade ut åt vänster. Mer var det inte som skiljde från att vi skulle vara i final.

– Sedan har vi missflyt under de där sista sekunderna. Magnus Johansson försöker få fast pucken, men de är snabba dit med en andraman som gör att pucken kommer loss. Sedan slänger de bara in den i banan och där står en kille och nyper till. Ett kanonskott rakt upp i krysset. Det ska inte få hända, men det händer.

”Alla är tomma”

Är du besviken?

– Alla är tomma och jäkligt besvikna. Jag tycker vi ska vinna den här matchen, så det känns jäkligt tungt. Men vad ska man göra? Det är bara att ladda om inför bronsmatchen. Vi måste se framåt mot den och det är alltid bättre att komma trea än fyra. Dessutom är det viktigt med seger för att flytta fram positionerna och avancera på rankingen.

Vad krävs för det?

– Att vi lägger det här bakom oss och laddar om för bronsmatchen. Jag själv brukar ha ganska lätt att gå vidare, lägga saker bakom mig och se framåt. Hur spelarna hanterar situationen vet jag inte. Det är väldigt individuellt.

”Kan inte vara nöjd”

Hur valde du Sveriges straffskyttar?

– Vi har en grupp på fem sex stycken som är bestämda från början och sedan känner vi av vilka som känns hetast och då blev det de här tre.

Är du nöjd med hur de la straffarna?

– Nej, vi gjorde ju bara ett mål av tre och då kan man inte vara nöjd. Samtidigt var de effektiva och hittade hålet mellan benen.

Bengt-Åke Gustafsson gör sin sista match som svensk förbundskapten mot Tyskland i dag.

Han hade hoppats på en final, men det blev en ny bronsmatch i VM. Den fjärde raka med Bengt-Åke som förbundskapten.