Superskrällen i natt

HOCKEY

Montreal slog ut regerande mästarna Pittsburgh

NEW YORK. Skrällarnas Montreal gjorde det igen.

De vann den sjunde, avgörande matchen mot Pittsburgh i Mellon Arena med 5-2 i natt– och slog därmed ut regerande mästarna ur Stanley Cup-slutspelet.

– Men det betyder bara att vi får fortsätta spela. Vi har siktet inställt på något mycket större, säger skyttekungen Mike Cammalleri efter den sensationella triumfen.

Åtta-seedade Montreal håller på att skriva skrällhistoria i det pågående slutspelet.

Först slog de alltså ut President's Trophy-vinnarrna Washington Capitals i den inledande omgången.

Och nu har de alltså även eliminerat självaste Pittsburgh Penguins – regerande Stanley Cup-mästare.

På bortaplan

Bägge gångerna delade de ut det dödade slaget i en sjunde, direkt avgörande match – på bortaplan.

– Vi spelar bra tillsammans. Vi har killar som kliver fram och tar ansvar i exakt rätt lägen. Det är vad det handlar om i slutspelet. Vad alla gör ihop. Inte vad eventuella stjärnor hittar på, säger backresen Hal Gill till NHL.com.

Han hör själv till de som höjt sig häpnadsväckande många klasser under de fjorton slutspelsmatcherna. Mot Washington raderade han ut Alexander Ovejkin, nu såg han till att platta till Sidney Crosby.

Leder målligan

Andra som varit drivande i det pågående undret är slovakiske målvakten Jaroslav Halak, backjunioren PK Subban, forwardsveteranen Brian Gionta och – framförallt – hans radarpartner Mike Cammalleri.

Han prickade in ”postsäsongens” tolfte mål i natt och leder därmed slutspelets målliga med bred marginal.

– Det är underbart att vi lyckas åstadkomma det här tillsammans. Segern i natt är en av de skönaste jag varit med om, säger Cammalleri till tv-kanalen Versus.

– Men det räcker inte med det här, det betyder bara att vi får fortsätta spela ytterligare ett tag. Vi har siktet inställt på mycket större saker.

Hopplöst underläge

För Pittsburgh, som gjorde ett okaraktäristiskt intryck i nattens match och låg under med hopplösa 4-0 en bit in i andra perioden, är den tidiga sortin en svår besvikelse.

Det stjärnspäckade laget drömde om en andra raka titel i år.

– Men vi gav oss inte själva chansen att vinna ikväll. Jag vet inte riktigt varför, men vi var för dåliga i inledningen och sedan blev uppförsbacken för brant, säger dyster Sidney Crosby till Versus.

– Det är frustrerande, det var inte så här vi hade tänkt oss det här.

Sista matchen i Mellon Arena

Nederlaget svider extra mycket i pingvinernas skinn då matchen var den allra sista i klassiska Mellon Arena.

Den ersätts, efter 43 år, med en ny, modern hall nästa säsong och mästarna hoppades definitivt få avsluta på ett värdigare sätt.

För Montreal väntar nu konferensfinal mot antigen Boston eller Philadelphia.

Hur något av de lagen ska kunna stoppa ett manskap som slagit ut både Washington och Pittsburgh och nu surfar på en veritabel framgångsvåg kan man fråga sig.

Fotnot: Matchen spelades alltså i Mellon Arena, men var utsåld även i Bell Center i Montreal. Jo, 20 000 rusiga fans såg bataljen på bildskärmar i lagets hemmarink. Sådant är intresset i hockeyns Mekka.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL