Växjö vände och vann och Smålandsderbyt

avJonatan Andersson

2–1 till Växjö blev 2–2 och HV gick för ett segermål på hemmaplan.

Då blev de för heta och Andrew Calof kunde – helt fri – avgöra för serieledarna i slutsekunderna.

– Jag hade ingen aning om var jag skulle skjuta, säger Calof till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN

HV71–Växjö var en batalj med många ansikten.

Hemmalaget kom ut starkt och hade 16–6 i skott efter förstaperioden. Bill Sweatt hade dessutom periodens enda mål – och serieledande Växjö såg ut att vara i brygga.

Men den påläste vet att HV71 haft problem med sina andraperioder under säsongen – och i kväll var inget undantag. 

Tvingades till timeout

I andra var det nämligen ombytta roller – och det var serieledande Växjö som var lika dominanta som HV varit i första. Laget vände inom loppet av fem minuter genom mål av Brendan Shinnimin och Erik Josefsson – och HV tvingades till timeout. 

– Vi ställer oss samma fråga som er. Det är något vi tittar på och försöker hitta förklaringar till, säger HV-tränaren Johan Lindbom angående lagets svaga mittperioder.

HV skulle, som vanligt, göra en bättre sistaperiod och få sina chanser. Först var Kevin Stenlund extremt nära i powerplay, men 21-åringen missade öppet mål när Viktor Fasth var uträknad.

Avgjorde – med 22 sekunder kvar

Hemmalagets kvittering skulle visserligen komma – och det genom Viktor Ejdsell bara minuter från slutet. Ejdsell styrde in ett skott från Lawrence Pilut, och efter det tog HV över och gick för segern.

Men en kokande arena skulle få sätta glädjen i halsen i slutminuten. Andrew Calof fick en pass av Robert Rosén och hade plötsligt fri gata fram till sitt avgörande 3–2-mål – med 22 (!) sekunder kvar.

”Vi går bort oss”

– Vi går bort oss. Vi måste hålla oss till vår grundidé men här chansar vi och de får sitt läge. Det är inte hållbart, konstaterar Johan Lindbom efter Växjös avgörande.

Någon som beskriver situationen med muntrare tongångar är såklart matchhjälten själv:

– Jag tänkte att jag hade alldeles för mycket tid på mig och ingen aning om var jag skulle skjuta. Jag försökte hitta en lucka och den råkade gå in, säger en leende Andrew Calof till Sportbladet.

– Det var rätt överraskande att få det läget med halvminuten kvar. Några sådana chanser hade jag inte fått på hela matchen.

ARTIKELN HANDLAR OM