Hyllas som Sveriges nya unga stjärna

Publicerad:
Uppdaterad:
Sofie Lundin storspelar i JVM
Foto: Jana Chytilova/HHOF-IIHF Images
Sofie Lundin storspelar i JVM

HOCKEY

Hon gör succé som 15-årig JVM-debutant.

Och för Sofie Lundin finns det inga gränser vare sig det gäller mängden träning eller målsättning.

– Presterar alla på topp så kan vi slå USA, säger hon.

"En ny ung stjärna finns i Jonstorp".

Det skrev Damkronornas förbundskapten Leif Boork efter att den 15-åriga debutanten slog till med sitt första internationella hockeymål i den första gruppspelsmatchen och sedan såg till att placera sig högst i poängligan med sina fem poäng (3+2) på de två första matcherna.

– Hon är fortfarande ung i de här sammanhangen men synnerligen begåvad. Jag tror att hon kan bli väldigt duktig framöver och tycker väldigt mycket om henne som spelare. Hon är en framtida center, den typen av spelande centrar som vi behöver, säger Boork till Sportbladet.

Tränar på garageuppfarten

Sofie Lundin berättar att omdömet ger självförtroendet en boost. Och har också helt klart för sig hur hon ska göra framtiden till sin.

Ni som bor på hennes gata kanske har era aningar?

Centern spelar till vardags med killarna i Jonstorps U16-lag, men förutom sex träningar i veckan med dem kör hon egen fys och hänger minst en timme varje dag på den egna garageuppfarten. Där har det byggts en skottramp i plastmaterial som efterliknar is och Sofie Lundin tränar mängder av skott och dribblingar – precis varenda dag.

– Det blir kanske en och en halv timme om dagen eller något sånt. Ibland är det extra kul att stå där och då kan det bli så att jag går ut igen och ibland kan jag stå där hur länge som helst.

– Det är när man gör det där lilla extra som man utvecklas.

Spelar med killar i Jonstorp

Sofie Lundin är den enda spelaren i den svenska U18-truppen som inte spelar med damer i ett Riksserienlag, utan istället kör med juniorkillar.

– Jag går ut nian i år, och sedan vet jag faktiskt inte hur jag kommer att välja, men det är väldigt bra i Jonstorp. Vi har en bra tränare och ett bra lag där jag har många bra kompisar. Där kvittar det om man är tjej eller kille, man har ändå samma förutsättningar. Det tycker jag är bra.

Så länge Sofie Lundin har hållit på med ishockey har hon drömt om Damkronorna. Hemma på väggen hänger en ständig påminnelse i form en matchtröja med spelarautografer.

Nu hoppas hon själv få vara med redan om två år, när det är dags för nästa OS.

– Det är bara att jobba ännu hårdare och sedan kan jag bara hoppas efter det, säger hon.

"Vore största sensationen"

De två senaste matcherna med U18-laget har Lundin gått poänglös – men hon är hittills hela turneringens poängbäste 00:a, och nästbästa svenska tillsammans med Celine Tedenby, bakom backen Jessica Adolfsson.

Efter lagets två raka sjätteplatser i JVM väntar nu 'äntligen' semifinal mot turneringens hittills absolut vassaste lag: dominanten USA.

Leif Boork, som är på plats i Kanada, tycker att spelarna ska vara nöjda om de håller nere siffrorna och står för en fin prestation.

– Skulle tjejerna slå USA så skulle det vara en av damhockeyns största sensationer historiskt sett. Det är den svåraste uppgiften i den här världen, säger han.

Sofie Lundin väljer att se det hela på ett lite annat sätt.

– Det kommer att bli tufft men om vi bara är med från början och alla ger max... Hela laget måste vara på topp, då kan vi slå dem.

Fotnot: Sverige förlorade JVM-semifinalen och tog senare hem bronset i turneringen.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!