Bryter mot reglerna – vilar tre stjärnor

Foto: Salmela, Gulas och Rajala.
HOCKEY

Regeln är tydlig: alla SHL-lag måste spela med bästa möjliga lag.

Då väljer Färjestad att vila storstjärnorna Toni Rajala, Milan Gulas och Anssi Salmela i en match som kan påverka topp fyra-kampen i SHL.

– Det blir svårt att påstå att 20 spelare är bättre än dem, säger Johan Davidsson, assisterande sportchef i HV 71.

Den sista SHL-omgången är för många lag en transportsträcka in till play-in, slutspel eller kvalspel. Men för några lag, HV 71, Växjö, Linköping och Örebro, lever hoppet om att säkra hemmafördel i slutspelet beroende på hur kvällens matcher slutar.

Ändå väljer lag som är direkt inblandade i matcherna som avgör platserna att vila toppspelarna – emot tävlingsbestämmelserna.

”Väljer att vila dem”

Tydligast blir det i Färjestad som ställs mot trean Växjö. Där vilar laget Anssi Salmela, Toni Rajala och Milan Gulas från spel.

– Vi väljer att låta dem vila och tar in Victor Ejdsell, Joachim Rohdin och Rasmus Asplund mot Växjö, säger FBK-tränaren Tommy Samuelsson till NWT.

Att vila en spelare som inte är skadad eller sjuk bryter mot förbundets tävlingsbestämmelser (se här intill).

– Så är regeln. Problemet brukar vara att bevisa det, man brukar säga att tränaren är suverän att ta ut bästa laget och det är inte en helt enkel uppgift att bevisa, säger tävlingschefen Mikael Lundström.

Böter eller uteslutning

På straffskalan sträcker sig från en maxbot på 25 000 kronor ända upp till uteslutning ur tävlingen men det kräver att det förfördelade laget anmäler klubben som vilar spelare.

– Det är oerhört ovanligt med anmälningar, säger Lundström.

Enligt Sportbladets uppgifter så är HV 71 irriterade på agerandet men man har inte anmält till förbundet. Däremot har klubben påpekat Färjestads agerande för SHL centralt.

Assisterande sportchefen Johan Davidsson vill dock inte lägga fokus på Färjestad:

– Jag förstår om spelare eller ledare i klubben kan bli irriterade men jag lägger inga värderingar i hur FBK matchar sitt lag. Jag önskar bara att alla lag matchar bästa uppställning i alla matcher, säger han.

Men känns ändå svårt att snacka bort när man vilar de killarna va?

– Ja haha, det blir svårt att påstå att man har 20 bättre spelare än de killarna.

Fler lag lämnar spelare hemma

SHL:s sportchef Johan Hemlin menar att det inte nödvändigtvis är som det ser ut.

– Jag har ju en bakgrund som sportchef så kan det vara så att man kan säga att en spelare vilar för att man inte vill berätta varför de inte är med, en skada eller så, säger han.

Du menar att alla plötsligt fått någon skada?

– Den frågan får du rikta till klubbarna. Skulle det komma signaler om något annat får vi titta på det för regelverket är tydligt, säger Hemlin.

Sportbladet har sökt Leif Carlsson och Håkan Loob, Färjestad, för en kommentar utan framgång.

HV 71 möter i sin tur klara seriesegraren Skellefteå som har ställt Pontus Petterström, Niclas Burström, Fredrik Lindgren, Martin Sevc och Adam Pettersson vid sidan av truppen medan Janne Pesonen och Patrik Zackrisson enligt uppgifter till Sportbladet ska matchas sparsamt.
Även Brynäs har aviserat att hela deras starka förstakedja med Greg Scott, Bill Sweatt och Anton Rödin ska vila i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM