”Enbart för att skada”

avPatrik Brenning, Max Wiik

Matchstraff efter Forsbergs armbåge: Har en lång avstängning att vänta

1 av 2

LULEÅ/STOCKHOLM. Luleå var redan i underläge i 3-4-förlusten mot Djurgården när Johan Forsberg tog sats.

Armbågen tog i huvudet på Daniel Fernholm och resulterade i ett matchstraff för Forsberg.

– Jag har huvudvärk och är illamående, säger Fernholm till Expressen.

Daniel Fernholm hade skickat vidare pucken från sin position bakom egen kasse när Johan Forsberg satte in tacklingen. Luleå-spelaren hoppade in med armbågen högt och träffade 30-åringen rakt i huvudet.

– Det är mindre bra nu. Det är en hjärnskakning som jag åker på. Jag har huvudvärk och är illamående. Man får se hur det är i morgon, säger Fernholm till Expressen.

– Det svartnar för ögonen så jag har ingen riktigt koll på vad som händer. Jag har bara hört att den är riktigt ful. Sedan var det så lite tid kvar av perioden, ibland kan det vara så att det bara svartnar till och sen är det bara att köra. Men så var det inte nu.

”Lång avstängning”

Experten Niklas Wikegård reagerade kraftfullt efter tacklingen.

– Det är en extremt ful tackling. Johan Forsberg försöker på något sätt ta Luleå in i matchen genom att spela fysiskt och har gott om tid att dela ut en bra tackling men istället hoppar han in med armbågen i huvudet enbart för att skada tror jag. Det är bland det fulaste jag sett på länge, säger Wikegård i C More Sport.

– Oavsett om man håller på Luleå eller tränar Luleå så tycker man att det där är skitfult. Jag tror Johan Forsberg har en lång avstängning att vänta, säger Wikegård.

Forsberg tilldelades ett matchstraff och fick lämna isen drygt halvvägs in i matchen. Domarchefen Peter Andersson lät meddela direkt efter matchen att händelsen är anmäld till disciplinnämnden. Det innebär att Forsberg stängs av minst en match.

– Han blir automatiskt nästkommande match. Sen tar disciplinnämnden vidare ett beslut. Normalt sett kommer ett beslut senast onsdag. Det är en klar checking to the head. By the book. En spelare blir skadad dessutom, säger Peter Andersson till Sportbladet.

”Säker på att det blir avstängning”

Mikael Samuelsson, med en lång karriär bakom sig i bland annat Detroit, tycker det är en solklar armbågstackling.

– Alla ser ju vad som händer. Den sitter rakt i huvudet.

Lagkamraten Sebastian Lauritzen håller med.

– Den är inte rolig alltså. Fan, jag vet inte riktigt hur han lyckas få in en tackling rakt i hakan på honom. Det är tråkigt att se. Det hör inte hemma i hockeyn, säger Sebastian Lauritzen.

Ska han bli avstängd en längre tid?

– Ja, fast det är väl specialisterna som bedömer det där. Vi får se vad de säger, säger Lauritzen.

Men vad tycker du själv?

– Jag tror att det blir avstängning. Det är jag ganska säker på och det borde bli det, säger han.

”Det är en kalkonmatch”

Vid tacklingen låg Luleå under med 1-4 mot ett extremt effektivt Djurgården. Hemmalaget bytte ut målvakten Daniel Larsson efter fler skakiga ingripanden i den första perioden som slutade med ett 1-3-underläge. Men det skulle inte hjälpa.

Redan 28 sekunder in i den andra perioden satte Mikael Samuelsson 4-1 med en stötande backhand från bakom den förlängda mållinjen som inbytte Joel Lassinantti tappade in bakom sin rygg.

– Jag vet inte vad som hände. Jag försökte bara forechecka. Sen gick den in, säger Samuelsson i C More.

Är det ett av de konstigaste målen du gjort?

– Ja, absolut.

Cam Abbott reducerade i den andra periodens sista sekund och Jonathan Granström i slutet av den tredje men Luleå kom aldrig ikapp. Istället kunde bottenlaget Djurgården åka hem med tre väldigt välbehövliga poäng.

– Det är klart det var väldigt viktigt att bryta bortatrenden där vi inte lyckats ta mer än en poäng. Det är det viktigaste vi tar med oss, att vi kan vinna på bortaplan, säger tränaren Hans Särkijärvi.

– Jag tycker vi gör årets sämsta match. Det är en kalkonmatch. Bedrövligt, säger Luleås Per Ledin.

Sportbladet har utan resultat sökt Johan Forsberg för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå HF