Abrahamsson: Dif:s hämnd kom helt fel

avHans Abrahamsson

Verkligheten ser ut att ha kommit ikapp Djurgården

Verkligheten ser ut att ha hunnit ikapp Djurgården.

Humlan verkar ha insett att den inte kan flyga.

För det var inte Djurgårdens kväll på Hovet, inte ens Mikael Ahléns försök till hämnd kändes speciellt lyckad.

Hans Abrahamsson.

Det var första matchen i Stockholm för Johan Forsberg efter det fula överfallet på Daniel Fernholm i oktober. Djurgårdsbacken är fortfarande inte tillbaka i spel efter hjärnskakningen då Forsbergs hoppade in sin armbåge.

Känslan var också att något skulle hända.

Nu väntade Djurgårdens speciella hårding Mikael Ahlén till den sista minuten innan hämnden kom.

Direkt efter en tekning i mittzonen flög han på Forsberg med handskarna på.

Hur Ahlén såg på sitt agerande vet jag inte. Han valde att inte komma ut och svara på några frågor. Jag ska inte tjata mer om det, jag kan bara konstatera att i SHL verkar spelarna helt fritt få bestämma när de vill prata och när de inte vill. Där skiljer det enormt mot världens bästa och största hockeyliga, NHL.

Hämnden kändes helt fel

Jag är ingen fanatisk motståndare mot att spelare tvingas stå upp på isen när de gör sig skyldiga till överfall och fula tacklingar. Jag tror att det i vissa fall skulle leda till ett renare spel.

Men Ahléns hämnd vid ställningen 0–3 och 45 sekunder kvar kändes lite pinsam. Lika verkningslös och halvdan som lagets försök att under 60 minuter få hål på en storspelande Joel Lassinantti i Luleås mål.

Stockholmarna överraskade stort under 2014, men nu verkar det ha tagit stopp. Och det är skickligheten och spetskompetensen som saknas.

Värvningarna av Marcus Nilson och Damien Fleury lyfter inte laget och nu är nykomlingen definitivt indragen i bottenstriden.

Avståndet neråt är visserligen detsamma, i och med att både Leksand och Brynäs förlorade.

Och räddningen just nu är Brynäs fortsatta kris, laget har inte vunnit sedan Thomas Berglund tog över och det är fortfarande sju poäng upp för Djurgården.

”Tellans” petning blev misslyckad

Vi pratar – med all rätt – om ansvar och respekt från den som tacklar. Vi behöver prata mer om vilket ansvar den som blir tacklad har. På Hovet såg vi ett konkret exempel. Luleåbacken Jonathan Sigalet hade pucken bakom egen förlängd mållinje. Samtidigt tog Mikael Ahlén fart för att forechecka och, om det var möjligt, tackla fast Sigalet i sargen.

Sigalet var definitivt i en position där han måste inse att han inom kort kan bli tacklad. I stället åkte han med pucken i långsam fart och när Ahlén närmade sig vände han ryggen till en meter från sargen.

Ahlén fick 2+10 minuter för checking from behind. Direkt felaktigt, som jag ser det. Dessutom petade Chris Abbott in 2–0 precis när Djurgården klarat av tvåminutersutvisningen.

Med det sagt förlorade inte Djurgården den här matchen på grund av målet under Ahléns utvisning.

De förlorade inte heller på grund av Mantas Armalis målvaktsspel, även om jag tycker det var märkligt att peta Mikael Tellqvist i en så viktig match.

Djurgården förlorade återigen på grund av att de misslyckades totalt i power play.

I tisdags satt jag i Gavlerinken och såg Brynäs bränna ett två minuter långt fem mot tre-läge. I kväll fick Djurgården chansen i 1.33 i samma spelform. Sedan brände Djurgården även en handfull lägen med en man mer på isen.

Luleå på väg uppåt

För Luleås del ser det betydligt bättre ut. Elva poäng ner till Brynäs och nu blir det minst play in-spel för norrbottningarna. Johan Harju är tillbaka och gjorde sin andra match för sin nygamla klubb. Han svarade för både mål och assist. Harju var den som definitivt punkterade matchen med sitt 3–0-mål. Joel Lassinantti har lite överraskande växt ut till en pålitlig målvaktsetta och konkurrerat ut både Niko Hovinen och Daniel Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM