Drömmer om VM - efter sitt hat trick

HOCKEY

Fem poäng av Elias Lindholm: ”Det var konstigt”

Foto: Elias Lindholm klappar om målvakten Cam Ward.

NEW YORK. Pär Mårts, titta hit!

Du har en potentiell VM-stjärna i North Carolina.

Elias Lindholm gjorde NHL-karriärens första hat trick när avsågade Carolina slog Edmonton under söndagen – och kompletterade med två assist.

– Skulle jag få frågan om VM finns det ingen som helst tvekan, säger han till Sportbladet.

En bunt svenskar, bland dem Nicklas Bäckström och Henrik Zetterberg, har gjort fyra poäng i en och samma match den här säsongen.

Fram till på söndagskvällen hade emellertid ingen blågul pjäs mäktat med fem.

Men då högg 20-årige halvdoldisen Elias Lindholm till.

”Det var konstigt”

Han gjorde tre mål, alltså hat trick, när Carolina Hurricanes slog Edmonton med 7-4 – och fullbordade poängskörden med två assist också.

– Ja, jag hade verkligen flytet. Det var i princip tre öppna kassar och passningarna var inte särskilt märkvärdiga de heller. Jag lade bara fram pucken, säger ex-brynäsaren när vi når honom efter braksuccén.

Han fortsätter:

– Det var konstigt. Spelmässigt tycker jag att jag gjort betydligt bättre matcher och om det inte blivit några mål tror jag att jag varit besviken på mig själv. Men jag fick helt fantastiskt utdelning och givetvis är det otroligt kul, jag har haft svårt att få det att lossna och när man har det sätter det sig lätt i huvudet.

Tyvärr lär segern i den rätt vildsinta matchen mot Edmonton – som sällsamt nog också rymde ytterligare ett hat trick, signerat Ryan Nugent-Hopkins – hjälpa Hurricanes särskilt mycket.

”Jag åker”

De är sedan länge avsågade och skulle få svårt att nå playoff ens om de vann samtliga arton matcher som återstår.

– Ja, nej, det ser ju inte så ljust ut. Vi hamnade för långt efter i början säsongen när vi hade alla svåra skador, konstaterar Elias.

– Men vi ska ändå ta vara på det som återstår, coachen vill testa nya formationer för att ha något att bygga på till nästa säsong.

För Carolinas hat trick-kung finns dock chansen att den pågående säsongen fortsätter en bra bit efter grundserieavslutningen i mitten av april.

Efter uppvisningar som den mot Edmonton lär han ju vara aktuell för Pär Mårts VM-trupp.

– Det är inget jag hunnit tänka på, vi har så fullt upp med matcher. Men helt klart, skulle jag få frågan finns det ingen som helst tvekan. Jag åker, lovar han.

Det borde låta som rätt angenäm musik i förbundskaptenens öron...

Men Pär Mårts väljer bort Lindholm nu när han åker på  sin NHL-resa. Carolina tillhör inte lagen Mårts och hans assistenter ska se:

– Jag såg att han gjorde tre mål i natt. Men nej, vi kommer inte att se honom, men vi får ta en funderare när vi har sett alla matcherna därborta.

– Grejen är nog att vi ska vara försiktiga med att de ska vara med bara för de spelar i NHL. Ska de vara med måste de få spela så mycket som de behöver för att lyckas, säger Mårts.

ARTIKELN HANDLAR OM