”DET ÄR MITT LIVS SEGER”

Av: Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Charlotte Gustavsson har besegrat cancern – nu ska Modos vd göra klubben till vinnare: Jag vill tacka alla fans

1 av 2

Det spelar ingen roll hur det går för Modo den här säsongen.

Klubbens vd Charlotte Gustavsson är redan en vinnare.

Hon har besegrat sin bröstcancer.

– Jag har precis fått beskedet och är så lycklig. Jag vill tacka alla Modo-fans som stöttat mig under sjukdomstiden, säger 35-åringen.

Det finns de jobb som är lättare att ta än andra.

Och så finns det jobb som kräver en del utöver det vanliga. Som att bli vd för Modo Hockey, en förening som haft en del ekonomiska utmaningar senaste åren.

Och tänk er att vara ny på den tjänsten och samtidigt få beskedet att ni har cancer.

Det vad exakt det som hände 35-årige Charlotte Gustavsson, som efter tre år i Afrika och vd för en tv-kanal inom MTG-sfären, valde att flytta hem till Sverige och bli ansvarig för klassiska Modo Hockey.

Från Ghana till Örnsköldsvik.

Ett stort steg bara det.

Och efter att ha gett precis allt i tre ­månader kom det där träningspasset med Modos fystränare som förändrade allt.

”Såg sjukdomen som ett projekt”

– Jag kände att jag var tröttare än jag brukade vara. Var seg i hela kroppen och när jag kände på bröstet hittade jag en knöl, ­säger Charlotte Gustavsson, som givetvis blev orolig och uppsökte sjukhus.

Det här var i mitten av mars.

Efter läkarbesöket kom domen – bröstcancer.

– Redan då stålsatte jag mig. Jag har alltid varit driven och strukturerad och såg min sjukdom som ett projekt. Det här skulle jag göra för att bli frisk, säger Gustavsson när vi träffas på Scandic Malmen i Stockholm några timmar innan nedsläpp mellan Djurgården och Modo.

Hon spritter av energi och glädje.

Det gör hon alltid, men när hon träffar Sportbladet lyser hon, är glad och har svårt att sitta still – men mer om det lite senare.

”Har haft ont i kroppen”

Tillbaka till cancer-domen och hennes ­första månader på nya jobbet.

– Jag gjorde en gameplan och när jag pratade med Peter Forsberg om den så skrattade han bara. Jag antar att jag var inne i min lilla bubbla och blandade hockeytermer med en vilja att bara bli frisk. Att kunna ge allt igen.

På skärtorsdagen påbörjades resan till att bli frisk för Charlotte.

– Det har varit sex månader som gått upp och ned. Jag har haft ont i kroppen och tappat i kraft och kondition. Men överlag har det gått bra, säger hon och ville tacka hela Örnsköldsvik för stödet.

– Ja, alla har varit fantastiska och kärleksfulla. Jag har fått enormt stöd som gör mig gråtfärdig.

Sex behandlingar med cellgifter har hon avverkat och en tydlig effekt av de är Charlottes snaggade hår som cellgifterna orsakat.

– De tre första behandlingarna gick bra. Men de tre sista mådde jag sämre av och jag har varit oerhört trött i perioder, säger hon och blir allvarlig i minen och i ansiktet.

Hennes sjukdomstid har satt spår i henne och i samband med operationen i september, när tumören i bröstet togs bort, valde läkarna att ta bort Charlottes högra bröst.

Det finns några minuter under samtalet med Sportbladet där hon är allvarsam och nedstämd.

Det är när effekterna av cancern i allmänhet, och cellgifterna och operationen i synnerhet, kommer på tal.

Men överlag är det en lycklig 35-åring som blir intervjuad.

Och inför matchen på Hovet har hon fått ett fint besked av läkarna på Karolinska sjukhuset.

– De har gått igenom proverna och röntgenplåtarna och operationen har gått bra. Tumören är helt borta och körtlarna runt om bröstet har klarat sig. Jag är frisk – så frisk som jag just nu kan vara i alla fall, säger Charlotte och skiner med hela ansiktet.

Nästa strid – öka intäkterna

Inte ens en snöplig förlust mot Djurgården på torsdagskvällen kan sinka hennes humör. 9 oktober är en dag som för alltid är synonymt med lycka för Modos vd.

Egentligen har hon redan vunnit sitt SM-guld i och med segern mot cancern.

Nu startar nästa strid för Charlotte – att öka intäkterna för Modo Hockey som ska göra föreningen till en toppklubb i Sverige­ igen.

– Vi måste få våra kunder att komma tidigare på matcherna. Sedan handlar det om att förstärka upplevelsen i arenan, det är ett pågående projekt som måste lyckas.

Samtalet glider över från cancer, ökade intäkter, fri-TV i Ghana och till hockey-passion och ledarskap.

– Jag är engagerad i matcherna. Men kanske inte lika mycket som många andra klubbledare – ännu i alla fall. Och visst har jag förändrat mig som människa och ledare efter sjukdomen. Jag är kanske mer mänsklig och väljer att lyssna mer i dag och har inte bara resultat och prestation i tankarna.

9 oktober är över.

0 poäng på Hovet för ­Modo.

Men dagen gav oss ännu en seger för mänskligheten eftersom ännu en cancerpatient friskförklarats.

– Mitt livs seger, säger Charlotte Gustavsson.

✓ Se hela tv-inslaget med Charlotte Gustavsson på lördag i Hockeystudion – från 20.15

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN