”Flesta lag hade nog i det läget packat ihop”

HOCKEY

Ny mäktig vändning av Calgary

NEW YORK. Calgary Flames verkar ha mer kollektiv karaktär än pilgrimerna som först korsade den nordamerikanska kontinenten.

De gjorde det mot Anaheim i natt igen – kom tillbaka från ett tungt överläge och vann.

– Vi har bra självförtroende i de lägena, vi vet att vi gjort det förr och ger därför aldrig upp, säger Mikael Backlund till Sportbladet efter 6-3-segern.

Det är den förbluffande storyn om årets benhårda upplaga av Calgary Flames.

De kommer nästan alltid tillbaka – vad tusan som än händer.

Så sent som i söndags låg de till exempel under med 4-0 inför tredje perioden borta mot Ottawa – men när slutsignalen gick stod det lik förbaskat 4-4.

– Det var dessutom sista matchen på en sju matcher lång roadtrip. De flesta lag hade nog i det läget packat ihop och redan varit på väg hem inför en sådan tredjeperiod. Men vi ger aldrig upp, säger Mikael Backlund på telefon från hemmet i Alberta.

Getzlaf gav 2–0-ledning

Nej, det verkar verkligen så, för i natt hände det alltså igen.

Superstjärnan Ryan Getzlaf såg med två snabba mål till att ge Anaheim en till synes komfortabel ledning, men Flames kom sin vana trogen tillbaka, vände på hela tillställningen och vann med 6-3.

– Vi har bra självförtroende i sådana situationer, vi vet att vi kommit tillbaka förr och får inte panik. Istället kämpar vi bara vidare, konstaterar ”Mickis”, som själv stod för en assist i natt.

Med segern biter sig Flames kvar på slutspelsplats och det förvånar många. De har ju trots allt förlorat backstjärnan Mark Giordano till skada och borde rimligen ha tappat enormt både i slagkraft och defensiv förmåga.

– Ja, han har ju gjort nästan 50 poäng och är dessutom en stor ledare för oss, så det är klart att han lämnat ett stort hål efter sig. Men jag tycker såna som Kris Russel, Dennis Wideman och TJ Brodie gjort det enormt bra som klivit fram och täppt till det hålet, säger Backlund.

”Väldigt roligt att vi är med nu”

Som för första gången sedan han kom till NHL för sex år sedan är med i ett playoff-race på allvar den här säsongen.

– De första tre åren var vi några poäng ifrån, men sedan har vi inte varit i närheten. Så det är väldigt roligt att vi är med nu, det blir mycket roligare att gå till rinken varje dag när man inte bara ska spela av säsongen, säger den 25-årige västmanlänningen.

Hampus Lindholm gjorde för övrigt Anaheims tredje mål.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Ishockey