Klart: Utredning om svensk hockey presenterad

Utredningen om svensk ishockeys framtida seriesystem är klar och presenterad.

Och precis Sportbladet tidigare avslöjat är förslaget att ett lag ska åka ur SHL direkt.

Samtidigt vill utredaren ha ett slutspel även i hockeyallsvenskan.

28 januari fick Ola Lundberg officiellt uppdraget att som ensamutredare se över svensk ishockeys framtida seriesystem för SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan. Åsikterna från samtliga inblandade klubbar, fans och förbundsrepresentanter har varit många och i dag presenterade till slut Lundberg resultatet.

Och precis som Sportbladet avslöjade tidigare under fredagen står det nu klart att Lundberg vill förändra så att upp- och nedflyttning mellan Hockeyallsvenskan och SHL så det för första gången på över 30 år kommer kunna flyttas rakt upp och ner utan kvalspel mellan serierna.

Playoff i botten av SHL

Precis som Sportbladet skrivit är förslaget att lag 13 och 14 möts i en sjumatchersserie där det förlorande laget åker ut direkt men det andra hänger kvar.

– Risken att åka ur är ett faktum i det här förslaget, man får väga det mot att tidigare hade två lag hade en risk att åka ur, säger Ola Lundberg.

Den stora förändringen sker dock i hockeyallsvenskan. Det blir nämligen exakt samma upplägg som i SHL. De tio bästa lagen kommer spela ett slutspel precis som i SHL, där vinnaren får en plats i SHL. Även där spelar man playoff neråt mellan lag 13 och 14.

Förslaget gällande hockeyettan gör gällande att man gå ner från 47 till 36 i tre serier där de fyra bästa lagen går till en superettan där spelar ett liknande slutspel om en plats till hockeyallsvenskan. Ner åker tre lag.

Ska ut på remiss

Förslaget ska ut på remiss klubbar och ligaledningar där sista svarsdatum är första februari och beslut fattas sedan 15 juni på förbundsmötet.

– Nu får Hockeysverige säga sitt, säger Ola Lundberg.

Ola Lundberg har inte haft i uppdrag att utreda de så kallade licensreglerna. Men han har ändå lämnat ett förslag.

– Ola har lämnat en rekommendation till oss i förbundsstyrelsen och vi tog emot den passningen och vi har bestämt att vi ska ta upp den på vårt nästa styrelsemöte, säger förbundsordföranden Anders Larsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!