Tedenby tvåmålsskytt och matchhjälte i natt

HOCKEY

Svensken till Sportbladet: ”Grymt skönt”

NEW YORK. Nu får nog till och med nygamle coachen Jacques Lemaire ta och inse att det är något speciellt med Mattias Tedenby.

Den unge svensken avgjorde Devils knallhårda hemmamatch mot Carolina på övertid – med sitt andra mål för kvällen.

– Det är såklart skönt att få visa att man kan hjälpa laget, men jag har också lärt mig mycket av Lemaire den senaste tiden, säger den unge matchhjälten till Sportbladet efter 3-2-segern.

Foto: AFP
Tedenby.

När den barske Jacques Lemaire tog över det sjunkande skeppet New Jersey Devils efter sparkade tränaren John Maclean hamnade ju Mattias Tedenby – som fram till dess hört till lagets få positiva ljusglimtar – delvis i frysboxen.

Exakt varför blev inte helt klarlagt.

Den 20-årige smålänningen bet dock ihop, tog sig långsamt tillbaka till en mer central plats i laguppställningen och visade alltså i natt att det fanns fog för den hype som byggdes kring hans namn under Macleans ledning.

”Grymt skönt”

Först kvitterade han Carolinas 1-0-ledning i mitten av första perioden – sedan avgjorde han den hård, jämna matchen 02.42 in i övertidsperioden.

– Travis Zajac förde upp pucken genom anfallszonen och drog på sig deras backar, sedan droppade han pucken till mig och jag kunde bara skjuta in den, säger han när vi når honom efter segermålet.

– Det var såklart grymt skönt att se den gå in, säger Tedenby.

Mattias hymlar inte med att det, efter det som hänt under den hårdföre coachen, är en lättnad att få visa att han har något att bidra med.

– Visst, så är det ju. Men jag har också lärt mig mycket av Lemaire den senaste iden. Han står för ett annorlunda försvarsspel än de flesta andra och det har tagit lite tid att få grepp om, men nu känner jag att jag börjar förstå systemet.

Slutspel nästa?

Segern var Devils åttonde på de senaste tio matcherna och laget – som för bara några veckor sedan var fast förankrat i NHL:s svartaste källare – klättrar långsamt uppåt i tabellen.

Kan det gå? Kan det som nyss var en förlorad säsong sluta med playoff?

– Vi funderar inte så mycket på framtiden, vi försöker vinna varje match och sedan får vi se vad som händer. Hoppet finns ju. Allt är i alla fall mycket roligare nu när vi vinner, tyngden på axlarna är betydligt mindre, säger Tedenby.

Johan Hedberg vaktade kassen i Martin Brodeurs frånvaro och tog 20 av sammanlagt 22 skott. Han noterades också för en assist på landsmannen Tedenbys avgörande sudden-mål.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL