Sedindödaren tillbaka – då krossades Canucks

HOCKEY

NEW YORK. Nej, Vancouver lyckades inte knocka regerande mästarna

Tvärtom.

Chicago reste sig i natt på nio och gav seriesegrarna en rungande 7–2-propp.

– Det här är inte kört. Vi har en bra känsla i laget nu och ska försöka göra som Philadelphia ifjol, säger Niklas Hjalmarsson till Sportbladet efter utklassningen.

Foto: Dave Bolland lyckades inte näta i den här situationen. Men han gjorde ett mål och spelade fram till tre, vilket gav en mindre smickrande plus/minus-statistik för Sedinarna.

Efter tre raka hade Vancouver tänkt avsluta serien mot gamla spöket Chicago i natt.

Men det blidde det inget med.

Blackhawks lyckades, när det som bäst behövdes, resa sig och slå tillbaka – så det stänkte om det. 

De överväldigade Canucks – och framförallt dess backar – med en ursinnig forechecking, de ”stängde ner” bröderna Sedin och de satte sina chanser på en blek Roberto Luongo.

– Ja, det kändes som att alla i laget svarade för en maximal insats i kväll och det var såklart en oerhört viktig och skön seger, säger svenske backen Niklas Hjalmarsson när vi når honom efter slutsignalen.

Bolland tillbaka

Särskilt storartat spelade Dave Bolland – drabbad av hjärnskakning under grundserien och tillbaka i laguppställningen för första gången på över en månad. Det var han som neutraliserade bröderna Sedin i förra årets slutspel och det gjorde han i sanning i natt också.

Samtidigt passade han på att göra ett mål och spela fram till tre, vilket fick till följd att Henrik lämnade isen med –4 och Daniel med –3. Något sådant har garanterat inte hänt tidigare den här säsongen...

– Bolland betyder oerhört mycket för vårt lag, han är som jag ser det ligans bäste defensive center, säger ”Hammer” Hjalmarsson.

– Att spela mot Sedin-bröderna är alltid en stor utmaning, men han stängde ner dem bra. Själv gillar jag det, det är inspirerande att få mäta sig med, och försöka stoppa, så bra hockeyspelare.

Trots utklassningen – och trots att det under sista perioden var påfallande infekterat på isen – tror den småländske backen, som stod för en assist i natt, inte att motståndarna känner sig överdrivet skakade.

– Njae, det tror jag nog inte. Men den klyschan stämmer, den fjärde matchen är svårast att vinna. De ska få slita om de tänker sig att ta den, säger han.

Fajt för Stålberg

Kort sagt:

Chicago har inte gett upp.

– Nej. Visst, det är fortfarande uppförsbacke. Men vi tar en match i taget och kan vi även vinna i Vancouver på torsdag och få komma tillbaka hit till United Center en gång till kan det bli riktigt intressant, fortsätter ”Hammer”.

– Det här är inte kört. Vi ska försöka göra som Philadelphia gjorde mot Boston förra säsongen.

Även Viktor Stålberg och Marcus Krüger fanns på isen för Chicago och svarade för solida insatser. Stålberg gav sig till och med in i ett handgemäng med Canucks-backen Kevin Bieksa i slutperioden.

– Ja, han ser riktigt fin ut i ansiktet nu. Jag tror det är andra fajten för Viktor den här säsongen. Han är en riktigt hård göteborgare, skrockar lagkamraten Hjalmarsson. 

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL