– Den lättaste nollan jag hållit

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Hedberg överglänste
Henrik Lundqvist

NEW YORK. Det är landsmannen på andra sidan som brukar kallas kung.

Men i natt stal Johan Hedberg kronan av Henrik Lundqvist.

Han höll säsongens andra nollan och såg till att Devils vann derbyt mot New York Rangers med 1-0.

– Men det var nog den lättaste nollan jag hållit. Jag har aldrig haft så lite att göra i NHL. Mina lagkamrater såg till att Rangers knappt fick skapa någonting , säger han till Sportbladet som fick smeknamnet ”Mooooose” att eka i Prudential Center.

Resultatet 1-0 antyder måhända att den senaste uppsättningen av ”The Battle of Hudson River” var jämn, men siffrorna ljuger.

Devils – som ett i ett slag förvandlats från hopplös jumbo till NHL:s hetaste lag – var hela tiden steget före en sliten och frustrerad ärkerival.

– Ja, om inte ”Henke” spelat så bra hade matchen varit avgjord långt tidigare, säger Johan Hedberg när vi talar med honom efter slutsignalen.

Bra tryckt på läktaren

”Henke” är förstås Henrik Lundqvist. Han tog sammanlagt 27 skott och enda gången han tvingades kapitulera var när ryske superstjärnan Ilia Kovaltjuk slet sig loss i ett friläge.

– Jag tänkte direkt att, nu sitter den. Vi har ju spelat ihop länge i Atlanta och jag har aldrig sett ”Kovy” så här bra. Han är otroligt het och dessutom bra defensivt. Han gör precis vad han ska. Tidigare har det ju mest varit åt ett håll han varit bra, skrockar Hedberg.

Som själv alltså höll nollan och hyllades med ett ihållande ”Mooooose” av fansen i ”The Rock” under de sista minuterna av matchen.

– Kul, det måste man säga. Det var riktigt bra tryck på läktarna ikväll, säger han.

– Men samtidigt var det nog den lättaste nolla jag hållit. Jag har aldrig haft så lite att göra i en NHL-match, killarna såg verkligen till att Rangers inte fick skapa någonting.

”Allting roligare"

I slutperioden såg det i och för sig ut som att gästerna var lite hetare och sköt mer mot den svenske älgen.

– Jo, dom var bättre då, men fick mest hålla till vid sidan av min kasse. Vi är så otroligt tajta, motståndarna får aldrig någon fart i mittzonen och kan inte skapa mycket alls, säger Johan.

Frågan är nu om Devils ska kunna fullborda den mest spektakulära vändningen i NHL:s historia och trots den katastrofala inledningen på säsongen ta sig till playoff.

Före jul var avståndet upp till strecket nästan 30 poäng. Nu är det tolv...

– Ja, det är ju roligare att titta på tabellen nu än då. Allting är roligare idag. Men vi talar inte så mycket om det där, det är fortfarande många lag vi måste passera. Så vi ser bara till nästa match och sedan får vi se, säger ”The Moose”.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN