– Det roligaste jag varit med om

HOCKEY

Succérookien ”Mojo” Johansson om Stanley Cup-slutspelet

1 av 2 | Foto: Fungerar i playoff | Marcus Johansson spelade 19 minuter i den första slutspelsmatchen mot Henrik Lundqvists New York Rangers. ”Mojo” hyllas av Washington Capitals tränare Bruce Boudreau efter 2–1-segern i onsdags natt.

WASHINGTON. Capitals got it’s mojo working, för att travestera Muddy Waters.

Fast på ett mer handfast sätt än blueslegendaren.

Marcus ”Mojo” Johansson visade sig ju vara som gjord för slutspelshockey när kampen om Stanley Cup inleddes i veckan.

– Jag försöker se det som att jag bara ska ut och spela hockey. Man ska inte tänka för mycket, säger den 20-årige rookien.

Det är inte svårt att föreställa sig att Washingtons färgstarke coach sitter hemma och diggar Muddy Waters ”I Got My Mojo Working” mellan slutspelsbataljerna mot New York Rangers.

Dels verkar han vara typen som gillar kättjefull deltablues.

Dels har han verkligen fått sin Mojo – som Marcus Johansson alltså kallas  i Washington – att fungera i playoff.

”Jag är inte förvånad”

Den gepardsnabbe skåningen var förträfflig i sitt livs första Stanley Cup-match i onsdags natt. Han spelade klokt, lugnt och säkert – och såg med sin ruskiga snabbhet tidvis till att tröga motståndarbackar började längta efter halsdukar mot vinddraget.

– Jag är inte förvånad. Inte med tanke på hur han spelat under andra halvan av grundserien,  säger Boudreau när Sportbladet möter honom i Capitals egendomliga träningsanläggning på taket till ett shoppingcenter i Arlington.

Coachen fortsätter:

– I höstas trodde jag nog att Marcus skulle behöva lite mer skolning, men efter ungefär 50 matcher hände något. Han blev inte bara bra. Han dominerade. Nu har han fått mer självförtroende också, och när en kille med sådan fabulös snabbhet på skridkorna får det brukar det bli bra.

Själv tycker 20-åringen, som spelade med Färjestad i elitserien innan han kom till Nordamerika, inte att det är så märkvärdigt.

– Man har ändå kommit hit av en anledning. Så jag försöker gå ut och spela som jag alltid gjort. Man ska inte tänka och fundera för mycket. Det är bara hockey, säger han.

”Alla ger allt”

Fast hockey med avsevärt mycket mer intensitet och väldigt mycket högre insatser än vanligt, det kan inte ens lugne ”Mojo” förneka.

– Nä, alla ger ju allt nu. Fullföljer alla tacklingar och kör för fullt i alla lägen. Men jag tycker bara det är kul. Matchen i onsdags är nog det roligaste jag varit med om, säger han.

Skåningen – som fick några goda råd av landsmannen Nicklas Bäckström innan första ronden–  tycker till och med att han, sin ringa ålder och brist på erfarenhet till trots, har lite fördel av allt-eller-inget-hockeyn som praktiseras i playoff.

”Ingen vill göra misstag”

– Spelet blir lite enklare. Ingen vill göra misstag. Så ofta handlar det om ”dump and chase”. Det gynnar ju de som är lite snabbare, säger han.

Bruce Boudreau kan alltså glatt nynna vidare på sin Muddy ­Waters-dänga:

– I got my mojo working, I got my mojo working.

Och New York Rangers kan bara fåfängt hoppas att han någon gång kommer till andra raden i refrängen:

– ...but not on you.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL