Historisk comeback för Jagr

HOCKEY

Gjorde sin 1600:e poäng i NHL

1 av 12

NEW YORK. Det är tre år sedan han senast spelade en NHL-match.

Men Jaromir Jagr såg ut som han aldrig varit borta när han i natt gjorde comeback i världens bästa liga.

Den tjeckiske superstjärnan anförde nya laget Philadelphia Flyers till seger mot regerande mästarna Boston och stod bland annat för sin 1600:e poäng.

– Jag måste dock spela ännu bättre, säger han efter 2-1-triumfen i premiären.

Foto: 1 600: poängen Jagr jublar med sina Flyers-lagkamrater.

Efter tre års exil i Ryssland har Jaromir Jagr återvänt till NHL i år – den här gången som ankare i förstakedjan hos Philadelphia Flyers.

Många har undrat om den snart 40-årige stjärnan fortfarande håller vederbörlig klass, men ett par riktigt övertygande framträdanden under försäsongen visade att det inte finns mycket till fog för den sortens oro – och i nattens premiär, borta mot Boston,  följde ”Jags” upp med en ny, finfin insats.

Historisk poäng

Kedjan han bildar med unga superlöftena Claude Giroux och James van Riemsdyk var matchens mest tongivande och låg bland annat bakom den kvittering i slutet av första perioden som grundlade den knappa segern.

– Men det var rätt svårt. Vi är ett helt nytt lag och spelade mot regerande Stanley Cup-mästarna, förmodligen bäst i hela ligan, säger tjecken till AP.

– Jag, och resten av laget, måste spela bättre i fortsättningen.

Med sin assist till Claude Giroux noterades Jagr för sin 1600:e poäng i NHL. Det är en bedrift endast nio spelare mäktat med under NHL:s 95-åriga historia.

”Inte ens Lemieux kunde göra så”

Efteråt pratar han dock hellre om hur lysande Giroux, som redan ser ut som stjärnans nya radarpartner, agerade vid målet.

– Jag sa åt honom att inte ens Mario Lemieux kunde göra såna grejor, flinar Jagr.

För Boston, som inledde premiärkvällen med att hissa mästerskapsbaneret i taket i TD Garden, var resultatet förstås en besvikelse, men mästarna kommer garanterat att bli bra i år också; huvudproblemet i natt bestod i att de inte kunde överlista Flyers nye målvakt Ilia Bryzgalov.

– Bryzgalov var verkligen fantastisk. Han räddade oss, menar Jaromir Jagr.

Även svenske veteranen Andreas Lilja gjorde sin första NHL-match för Flyers och klarade sig alldeles utmärkt.

Gunnarsson vinnare i premiären

Toronto har haft för vana att inleda säsongerna uselt, men i nattens derby mot ärkerivalen Montreal gick det bra. Leafs vann med 2-0, efter mål av nyförvärvat Matthew Lombardi och Dion Phaneuf – och en storartad insats av målvakten James Reimer.

– Han fortsätter som han avslutade förra säsongen, säger coachen Ron Wilson nöjt till nhl.com

Backen Carl Gunnarsson fanns på isen för Leafs och spelade drygt 20 minuter, medan doldisen Andreas Engqvist fick nöja sig med sju och en halv minut för Montreal.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL