”Kan köpa sönder ett lag för skitpengar”

Allsvenska sportcheferna kritiska mot omstridda avtalet – och sin egen organisation

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Daniel Olsson Trkulja köptes loss från AIK av LHC i 3 juli efter att först ha förlängt kontraktet med allsvenska klubben

Här avtalet som får flera allsvenska klubbar att se rött.

För bara en miljon kronor kan SHL-klubbar fram till mitten av juli köpa loss fyra allsvenska toppspelare.

– Man kan köpa sönder ett allsvenskt lag för skitpengar. Du kan inte godkänna ett sånt här avtal, det är direkt korkat, säger Modos sportchef Michael Sundlöv.

Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTO
Michael Sundlöv

Sportbladet har i en rad artiklar skrivit om de smått astronomiska skillnaderna i ekonomi mellan landets två högsta ligor. 

Utbildningsersättningen har varit en viktig fråga för de som vill att mer pengar ska komma neråt i systemet. 

En ersättning som finns redan i dag, men som flera sportchefer i allsvenskan är starkt kritiska mot. 

Dels för att ersättningsnivåerna är för låga

Dels för att SHL-klubbar kan plocka spelare från allsvenskan ända fram till slutet av juli.

Sportbladet har tittat närmare på nuvarande ersättningsnivåer.

En SHL-klubb kan plocka valfri toppspelare i allsvenskan, över 25 år, för 250 000 kronor fram till den 19 juli. Är spelaren mellan 20–24 är summan 300–350 000. Det betyder att en allsvensk toppklubb kan tappa hela sin förstafemma för en summa strax över en miljon kronor. 

– Det går ju en del konspirationsteorier om det där: att några SHL-lag kan bestämma sig för att köpa varsin spelare från ett allsvenskt lag som ser för starkt ut. Nu tror jag inte att det händer, men att risken för att bli sönderköpt inför säsongsstart finns är illa nog, säger Michael Sundlöv

Ersättning även för kontraktslösa spelare

Dessutom finns ett tak på maximalt åtta miljoner kronor. Mer än så behöver inte SHL-klubbarna betala ut oavsett hur många spelare de hämtar från Hockeyallsvenskan.

Sundlöv är också tydlig med att det största ansvaret ligger på Hockeyallsvenskan som godkänt nuvarande avtal:

– SHL gör det som är bäst för dem. Det är vår centralorganisation som ska se till vår liga, sätta hårt mot hårt och stå upp för vårt. Då kan man inte godkänna ett avtal som ser ut som det här. Det är direkt korkat. Bara för att den andra parten känns stor och stark behöver inte den mindre säga ja till allt. Framför allt inte till skitpengar.

Ersättningsnivån gäller både spelare med och utan kontrakt.

– Jag hoppas innerligt att avtalet förändras. Nu när man är i allsvenskan ser man en helt annan sida av det. För allsvenskan i stort och för de enskilda lagen i synnerhet är det helt omöjligt om man blir av med några kvalificerade spelare i mitten av juli. Det funkar inte, säger Sundlöv, som tidigare varit sportchef i SHL-klubbarna Brynäs och Karlskrona. 

Även Leksands sportchef Mikael Karlberg är allt annat är nöjd med nuvarande system.

– Att SHL-klubbarna kan plocka spelare från oss lite hur som helst är helt galet, säger han.

I våras hade Leksand lyckats knyta upp i stort sett alla spelare man ville ha kvar efter degraderingen från SHL. Ändå satt Karlberg med en klump i magen fram till slutet av juli.

– Ja, jag var orolig hela sommaren. Jag menar: vad hade hänt om en SHL-klubb i juli fått för sig att värva Oskar Lang och Mattias Ritola? Det var definitivt inte orealistiskt. Då hade hela vår satsning fallit, säger Karlberg och ger ytterligare ett exempel:

Är omöjligt att hitta en ersättare

– Direkt efter att Skellefteå tappat Sebastian Aho hade jag ett missat samtal från deras sportchef Mikael Lindgren. Min första tanke var att nu tänker de plocka tillbaka Fredrik Lindgren, som var tänkt att vara vår klippa på backsidan. Nu var det en helt annan grej ”Micke” hade sökt mig om, men från början ville jag knappt ringa tillbaka…

Även mellan 19–26 juli finns möjligheten för SHL-klubbarna att hämta spelare men då stiger ersättningen med ytterligare 300 000 kronor. Det nuvarande avtalet har precis gått ut och under den här säsongen ska ett nytt förhandlas fram: 

– Jag kan bara hoppas att man tänker om här, säger Karlberg och fortsätter:

– För oss är det mer eller mindre omöjligt att hitta ersättare om vi tappar spelar så sent och får en så låg ersättning.  Det är våra toppspelare som i så fall ska ersättas och de går inte att hitta i Hockeyettan. Klart man kan titta utomlands, men det är en chansning som dessutom kostar en hel del pengar, och jag vet inte om det gynnar svensk hockey.

– SHL vill ha en livlina för att de kan tappa spelare sent till NHL, men det händer i princip aldrig. I stället kan de använda de här om de får en skada och plocka spelare från allsvenskan. Tvingas SHL betala säg en miljon per spelare finns i alla fall en möjlighet för oss att ersätta, säger Michael Sundlöv.

Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTO
Mikael Karlberg
Publicerad: