Basens utspel: En liga med svenska och finska lag

avTomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

MOSKVA. I samband med Channel One Cup genomförs en panel där hockeyns utveckling diskuteras.

Och IIHFs president René Fasel har sin vision klar.

– Vi har inte tillräckligt med bra klubbar. Kanske Sverige och Finland kan ha en liga tillsammans med sex lag från varje land, säger Fasel.

Mats Näslund har flugits in från Sverige, Phil Esposito kommer från Kanada och Vladislav Tretiak har tagit bilen till forumet.

Det är en imponerande panel som satts ihop i Moskva för att diskutera ishockeyns framtid, i allmänhet, och i synnerhet i Europa.
Och kanske var det Internationella Ishockeyförbundets president René Fasel som fick flest ögonbryn att höjas.

Basens utspel

Han är inne på en linje att bilda en stark liga i Europa för att klara av konkurrensen från NHL.

– Jag vet att dessa samtal förekommer med jämna mellanrum sedan flera år. Jag vill påstå att jag är övertygad om att det är nödvändigt att skapa en pan-europeisk liga, säger Fasel på forumet.

Foto: Mark Humphrey / TT / NTB Scanpix
Fasel.

Det var lite i de banor som ägarklubbarna till Champions Hockey League planerade för tio år sedan som sedan mynnade ut i ett cupspel tillika en försäsongsturnering.

En liga med svenska och finska lag?

Fasel utvecklar sina tankar:
– Vi har över 100 klubbar i Europa som tävlar på hög nivå. Det är för mycket. Vi har inte tillräckligt många spelare för att fylla ut lagen med. Kanske skulle Sverige och Finland ha en liga med sex lag från vardera nation? Det är en idé.

En banbrytande tanke.

Och Rysslands hockeypamp Roman Rotenberg gillar planerna.

– Jag tror att alla nationsförbund i Europa behöver förena sig och samarbeta. Det är fel att NHL har ett monopol på ishockey och har de bästa spelarna, säger Rotenberg.

Tre Kronor–Ryssland 17.30 i kväll sänds i TV 12.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM