Mästarnas sjuka kross i NHL-premiären

avPer Bjurman

BUFFALO. Stanley Cup-baksmälla?

Ja, i 24 sekunder.

Sedan prickade TJ Oshie in en macka från Nicklas Bäckström på Boston-keepern Tuukka Rask – och det var bara början på en utklassning som till slut sammanfattades med osannolika siffrorna 7-0.

– Ja, vi avslutade förra säsongen med ett jäkla självförtroende och ville bära med oss det in i serien i år. Det får man säga att vi lyckades med, säger Nicklas Bäckström, som själv stod för tre assist, till Sportbladet efter mästarnas uppvisning

Premiären i Capital One Arena började på traditionsenligt vis med att regerande mästarna satte punkt för det stora firandet med en sista kollektiv glädjeyttring.

Mästerskapsbanér hissades i taket, emotionella videosnuttar från sommarens alla oförglömliga fester rullade på jumbotronen och 18 500 sjöng ”We Are The Champions” så det skakade i den gamla betongbunkern.

Efter den sortens emotionella ceremonier brukar laget det handlar om ha svårt att samla sig till match. När dåtid står i fokus på det sättet blir nutid helt enkelt lidande.

Foto: Patrick Smith / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Men Washington Capitals lyckades undvika den fallgropen.

Eller snarare:

De hoppade bara rakt över den, fortsatte där sista finalen mot Vegas i somras slutade och bara körde över ett aningen yrvaket Boston.

”En urladdning”

Redan efter 24 sekunder smaskade TJ Oshie in ett direktskott serverat av Nicklas Bäckström, en dryg minut senare ökade Evgeni Kuznetsov på till 2-0 och sedan bara rann det iväg.

Till slut skrevs segersiffrorna alltså till 7-0.

– Jo, den blev en liten urladdning, säger ”Bäckis” med ett försiktigt skratt på telefon från huvudstaden.

– Men vi hade pratat mycket om den där ceremonin. Vi såg fram emot den väldigt mycket men försökte intala oss att vi skulle använda den som en ”boost” och försöka få energi av glädjen. Och det funkade ju, vi gjorde en riktigt bra match.

Ja, sannerligen.

”Ser fram emot Pittsburgh-matchen”

Det såg som sagt ut som att Caps bara fortsatte som om det vore en fjärde period i femte finalen i juni.

– He he, kluckar Nicklas, ja. Vi avslutade förra säsongen med ett jäkla självförtroende och ville bära med oss det in i serien i år. Det får man säga att vi lyckades med.

Den svenske centern var själv fenomenal och radade upp tre assist – bland annat, givetvis, till ett powerplay-mål av Alex Ovetjkin från vänstra tekningscirkeln.

– Jodå, det kändes bra och det är skönt att få starta på det viset, konstaterar han.

Foto: TT

Mycket tid att njuta av den inledande framgången får Stanley Cup-mästarna dock inte.

Direkt efter nattens match fick de sätta sig på ett flyg för transport till Pittsburgh, där ny match – mot ärkerivalerna Penguins – väntar kommande natt.

– Ja, vi får börja mot två starka motståndare, men det känns bara som en kul utmaning. Jag ser fram emot Pittsburgh-matchen, de kommer säkert vara revanschsugna efter det som hände i våras, säger ˝Bäckis”.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM