Sportbladets ishockey-expert rankar favoriterna

avZendry Svärdkrona

HOCKEY

- då är Tre Kronor bara trea trots Foppa

1. KANADA

NHL-stjärnorna

Dany Heatley från Atlanta spås bli NHL:s nästa superstjärna. Kris Draper och Kirk Maltby är två hårdingar från Detroit. Backen Eric Brewer från Edmonton var med i OS. Stjärnor, stjärnor, stjärnor.

Målvakterna

Sean Burke från Phoenix och Roberto Luongo från Florida är två riktiga stjärnor. Burke är veteranen som anses vara en av NHL:s bästa målvakter. Luongo är en jättetalang som alla tror ska bli något stort.

Coachen

Kanada coachas av Andy Murray, som normalt står i Los Angeles Kings bås i NHL. Det är en viss tanke på det, då Andy Murray coachade det kanadensiska lag som tog VM-guld senast 1997 - just i Finland.

Styrka

Kanada lever alltid högt på sin aggressivitet och sin fysiska hockey. De backar inte för någon. Målskyttet håller också mycket hög klass internationellt. Bra skyttar som går rakt på mål. Målvakterna håller nästan alltid toppklass.

Svaghet

Motivationen brukar inte vara den bästa. Betald semester eller guldjakt? Snart vet vi. Ovanan vid stor rink blir också en omställning, men Finland har minimimått på sina rinkar vilket gynnar kanadensarna.

Så gick det senast

Det blev ingen större turnering i Sverige, men kanadensarna kan trösta sig med att de slogs ut av blivande världsmästarna Slovakien som vann i kvartsfinalen. Kanada blev sexa till slut.

Senaste tio åren

Kanada hade en storhetstid från 1994 till 1997, då laget tog två VM-guld, ett silver och ett brons på fyra VM-turneringar. Men sedan 1997 har det inte blivit någon medalj alls.

Min favorit till VM-guldet. Kanada har fått ihop ett mycket starkt lag och de mindre rinkarna i Finland gynnar den kanadensiska spelstilen. De vann senast VM gick i Finland 1997. Nu kan det vara dags igen.

2. FINLAND

NHL-stjärnorna

Saku Koivu, Teemu Selänne (bilden), Janne Niinima. Det är som Foppa, Sudden och Lidström här i Finland. Alla tillgängliga proffs har ställt upp, utom Phoenixbacken Teppo Numminen som väntar tillökning i familjen och Jyrki Lumme (motivationsproblem).

Målvakterna

Pasi Nurminen avslutade säsongen mycket starkt som förstemålvakt i Atlanta. Han hade ett mycket bra facit andra halva säsongen. Jani Hurme har inte spelat så mycket i Florida, men höll nollan mot Sverige i träningsmatchen (4-0) i Tammerfors under påskhelgen.

Coachen

Hannu Aravirta har stått i Finland bås i tio år. Först som assisterande coach åt Curre Lindström. Har mest rutin av alla förbundskaptener i VM och ett kanonlag på papperet. Frågan är om han och Finland pallar för pressen.

Styrka

Mycket bra mix och starka centrar som brukar vara en bristvara i finländska landslag. Finland spelar en mycket bra attackhockey, med fart och snabba spelvändningar.

Svaghet

Hemmatryck, förväntningar och hela Finland pratar om sitt drömlag och VM-guld. Men en hemmanation har inte tagit VM-guld sedan gamla Sovjet slog Sverige i VM-finalen 1986.

Så gick det senast

Finland förlorade bronsmatchen mot Sverige i Göteborg, trots att man ledde med 3-0 en bit in i andra perioden. Men Finlands bittraste nederlag kom mot Ryssland i semifinalen, då man var överlägset men inte lyckades göra mål.

Senaste tio åren

Finland blev en stornation först på 90-talet. VM-silvret i Prag 1992 var faktiskt Finlands första VM-medalj någonsin. Sedan har man etablerat sig som ett topplag. Det har blivit tre silver och ett brons på de fem senaste VM-turneringarna.

Ett kanonlag, men jag tror hemmaförbannelsen håller i sig och att Finland förlorar VM-finalen mot Kanada, om de nu inte stöter på dem tidigare i slutspelet.

3. SVERIGE

NHL-stjärnor

Peter Forsberg, Mikael Renberg, Mattias Norström. Sverige börjar konkurrera i den här rutan också.

Målvakterna

Tommy Salo kommer som vanligt att vara en av VM:s bästa målvakter. Allt pekar på att Mikael Tellqvist blir andremålvakt och att Henrik Lundqvist får sitta på läktaren.

Coachen

Hardy Nilsson har en del att bevisa som landslagscoach efter alla sina framgångar som klubbtränare. Det känns som det här är sista chansen på något sätt. Hardy har inte råd med ytterligare ett dåligt resultat.

Styrka

Bra mix av spelare och ett lag som spelar utan favorittryck. Men största styrkan är att vi har ett namn som Peter Forsberg. Han kan avgöra matcher på egen hand och väcker respekt hos alla motståndare.

Svaghet

Det finns fortfarande brister i det svenska laget. Framför allt backsidan är tunn. Det hade behövts en spelförande auktoritär back som Nicklas Lidström eller Mattias Öhlund, som kan styra spelet från blå i power play.

Så gick det senast

Sverige tog VM-bronset efter en dramatisk vändning mot Finland. Finländarna tog ledningen med 3-0 1.33 in i andra perioden och var helt överlägsna. Då kom vändningen med fem raka svenska mål och seger 5-3.

Senaste tio åren

Sverige har faktiskt ett bättre VM-facit än de flesta tror. På de senaste tio VM-turneringarna har Sverige tagit medalj i åtta. Men vi har inte blivit bättre än trea sedan senaste VM-guldet 1998.

Jag väljer att ligga lågt. Det käns hälsosammast i det här läget. Visst har vi Foppa och visst kan vi drömma om ett nytt VM-guld. Men vägen dit är oerhört lång och motståndet är högklassigt.

4. RYSSLAND

NHL-stjärnorna

Atlantas Ilja Kovaltjuk (bilden) är en av världens största råtalanger, Los Angeles Alexander är en stortalang och Dnis Arkhipov från Nashville hoppas man mycket på i par med Kovaltjuk.

Målvakterna

Inga NHL-målvakter är tillgängliga, men Igor Podomatski är en rutinerad inhemsk målvakt som varit med mycket. Ryssland hade hoppats på Khabibhulin, men han kan komma först om Tampa slås ut i Stanley Cup.

Coachen

"Vi är inte intresserade av namn, vi är intresserade av att bygga ett lag", sa Ryssland nye coach Vladimir Plyutjev inför VM-uttagningarna. Därför satsar han ungt och hungrigt, vilket gav seger i Sweden Hockey Games.

Styrka

Talang, teknik, skridksoåkning. Den ryska hockeyn är tillbaka efter några år av sönderfall. Anfallsspelet är Rysslands styrka med speed, högt passningstempo och välutbildade spelare.

Svaghet

Ryssland har en klar svaghet - orutin. Men det är ett medvetet val. Samtidigt kan det bli lagets fall, då motståndarna har mycket rutinerade och stjärnfyllda trupper den här gången.

Så gick det senast

Ryssland var faktiskt en av de största överraskningarna vid VM i Göteborg. Med ett relativt okänt lag slog man först ut tjeckerna i kvarten (3-1) och sedan de favorittippade finländarna i semin (3-2). Det gav VM-silver.

Senaste 10 åren

Ryssland har som nation bara vunnit VM en enda gång. Det var i första VM-turneringen 1993. Innan dess hade de gamla sovjetiska staterna spelat under gemensamma namnet OSS. VM-silvret i fjol var första medaljen på nio år.

Ett mycket intressant lag, med många unga spelare. Ryska hockeyn har haft en explosionartad pånyttfödelse de senaste åren och producerat många blivande storstjärnor. En farlig outsider och klar varningsflagg hissas.

5. SLOVAKIEN

NHL-stjärnorna

Torontobacken Robert Svehla är redan på väg, Peter Bondra och Pavol Demitra väntar på klartecken från läkarna och Zigmund Palffy och Mirslav Satan finns redan i Finland. Inga nej tack här inte.

Målvakterna

Målvaktssidan ser svagare ut än i fjol då målvakten Jan Lasak var stor hjälte. Han hade utmärkta räddningsprocenten 92,10 och hade stor del i VM-guldet. Lasak är upptagen av AHL-slutspelet i Nordamerika den här gången och kommer troligen inte loss.

Coachen

Jan Filc var nära att få sparken då Slovakien inte tog sig vidare till finalspelet i OS, men VM-guldet i Göteborg gjorde honom till folkhjälte. Har skapat glädje och harmoni bland alla viljor.

Styrka

Här kan man tala om blixtrande snabba spelvändningar och duktiga avslutare. Det är en slovakisk specialitet. Dessutom får vi inte glömma bort självförtroendet som VM-guldet i Göteborg gav. Hela Slovakien kokar av hockeyfeber.

Svaghet

Backsidan är ju inte i klass med forwardssidan. Nu kom Sverigebakanta Robert Svehla loss, då Toronto slogs ut ur Stanley Cup. Det är en viktig bricka, men defensivt är inte Slovakien världsmästare.

Så gick det senast

Ingen har väl glömt glädjen i Göteborg, då Slovakien tog nationens första VM-guld efter 4-3 i finalen mot Ryssland. Det var fantastiska glädjescener i klass med då Frölunda tog hem SM-guldet.

Senaste tio åren

Slovakien fick starta från noll 1994 och vann C-gruppen, sedan B-gruppen 1995. Sedan dess har man klättrat mot världstoppen. VM-final mot Tjeckien 2000 och VM-guld i Göteborg 2002. Slovakien har förvandlats till en toppnation.

Jag tror inte att Slovakien kan skrälla igen. Även om man har ett lika bra lag som i Götebrog, så är alla de andra nationerna starkare. Det gör Slovkaien till en outsider i Finland - inte mer.

6. TJECKIEN

NHL-stjärnorna

NHL:s målkung Milan Hejduk (bilden) blev klar i går, en jätteförtärkning för tjeckerna. Toronto-centern Robert Reichel kommer också, liksom lovande backen Martin Skoula från Colorado.

Målvakterna

Det finns ingen stjärna som Dominik Hasek längre och Roman Cechmanek är upptagen av Stanley Cup och Roman Turek från Callgary har tackat nej. Nu vilar ansvaret på Tomas Vokun från Nashville.

Coachen

Slavomir Lener var assisterande coach till framgångsrike Ivan Hlinka och tog över efter fiaskot i VM i Göteborg då Josef Augusta fick gå. Lener är en skicklig coach, men räkna med klassisk tjeckisk defensiv.

Styrka

Som vanligt handlar det om en mycket stark defensiv och snabba spelvändningar. Milan Hejduk är en typisk matchvinnare. Alla vet vad de ska göra i ett väl inövat spelsystem.

Svaghet

VM-spel lockar inte de tjeckiska sjtärnorna som förr. Både Jaromir Jagr och Robert Lang från Washington och Torontos back Tomas Kaberle har tackat nej. Det gör att den tjeckiska truppen saknar den där riktiga spetsen.

Så gick det senast

Tjeckerna, med stjärnan Jaromir Jagr i laget, tog sig till kvartsfinal. Där blev det stryk mot ärkerivalen Ryssland med 3-1 och tjeckerna hamnade på en femteplats i sammandraget.

Senaste tio åren

Tjeckernas fantastiska rad bröts i Göteborg i fjol med en femteplats. Innan dess hade tjeckerna tagit fyra VM-guld på de sex senast spelade turneingarna, bland annat tre raka guld 1999-2001.

Inget dåligt lag, men något VM-guld blir det inte den här gången. Efter många års dominans är tjeckerna inne i en svacka och en kraftig generationsväxling.

7. USA

NHL-stjärnorna

De riktigt stora NHL-stjärnorna, som Mike Modano, Doug Weight och Brian Leetch, har antingen tackat nej eller är upptagna av Stanley Cup. Phil Housley är det största namnet - och han blev bänkad i Toronto.

Målvakterna

USA har hämtat en målvakt från NHL. Buffalos Ryan Miller. Men det är inga tunga namn man har att komma med på målvaktssidan. Miller fick stå 15 matcher i Buffalo under sin rookiesäsong.

Coachen

Lou Vario är USA:s svar på Curre Lindström. En oerhört sympatisk tränare som gått den långa vägen från pojklag och uppåt. Men mest känd i USA:s bås är assisterande coachen Bryan Trottier, fyrfaldig Stanley Cup-mästare med NY Islanders och sparkad från Rangers i vintras.

Styrka

Som alla amerikaner finns en förmåga att lyfta sig då det gäller. Vi ska inte tjata om OS-guldet i Lake Placid 1980, men sådana under verkar bara amerikaner vara mäktiga. Annars är det fysisk, enkel hockey som gäller.

Svaghet

Det är en mycket ihålig trupp amerikanarna kommer med. Dessutom verkar de ha svårare att ställa om till större rink än kanadensarna. Inställningen kan också slå åt andra hållet. Går det emot har USA en tendens att strunta i det mesta.

Så gick det senast

VM i Göteborg var ingen större hit för USA. De åkte ut mot Finland i kvartsfinalen och hamnade på en slutlig sjundeplats just före Tyskland.

Senaste tio åren

USA vet man aldrig riktigt var man har - utom överst på prispallen. De har tagit en medalj, ett VM-brons 1996, då man för övrigt slog ut Sverige i kvarten. Annars har amerikanarna inte varit med bland de stora utom i OS och World Cup.

Ihålig trupp och inget hot mot de stora hockeynationerna. USA kan skrälla men gör det vart tionde år ungefär. Och det blir inte 2003 som det känns just nu.