Bajenfans i upplopp mot polis i Leksand

HOCKEY

Huliganer försökte storma läktare med barnfamiljer

Ett stort huliganbråk utbröt i samband med ishockeymatchen mellan Leksand och Hammarby i går kväll.

Två polismän knockades, en Leksandssupporter slogs blodig - och barnfamiljer hotades mitt under matchen.

Foto: publikskandal Bajenfans försökte bland annat storma en läktarsektion fylld av barnfamiljer i Leksands ishall i går. Ett stort polispådrag fick till slut händelsen under kontroll. Matchen vann Leksand med 2-1. (Bilden är en arkivbild och personerna på bilden har inget med händelsen att göra).

Polisen i Dalarna hade i förväg fått rapporter från Hammarbys egna publikvärdar och supporterpolis i Stockholm om att en grupp våldsamma fans planerade att resa till Leksand för mötet i superallsvenskan.

- Det var oroligt redan i fjol så vi var förberedda, men det blev ändå en väldigt tumultartad kväll, säger Lars Hansson, polisens insatschef.

Gick bärsärkargång

Vid 16-tiden i går anlände en supporterbuss med ett 80-tal Bajenfans till puben Leksandsbaren - och nästan direkt började oroligheterna.

- En del av de här grabbarna sprang ut från puben och rätt in i en närliggande affär där de stal kläder och gick bärsärkagång. En annan grupp kastade ölglas mot min kommendering, säger Lars Hansson, som beordrade bussen att direkt transportera fansen till ishallen.

Där trappades bråket upp. I den första periodpausen bröt ett stort slagsmål ut inne i arenans pub.

- Det var 20-tal Hammarby-fans som blandades upp med Leksands-supportrar. Det var kaosartat innan vi fick ordning på det, och kunde stänga och utrymma baren, säger Lars Hansson.

En Leksandssupporter fick tre rejäla jack i huvudet och syddes senare av klubbens egna läkare i omklädningsrummet. Även två poliser skadades; den ene togs om hand efter att ha träffats av en flaska i huvudet.

"Skäms som en hund"

Under den tredje perioden försökte en gruppering även att storma en Leksandsläktarsektion fylld av barnfamiljer, men stoppades av den förstärkta polisstyrkan.

- Till slut var vi väl 25 poliser från hela länet. En Hammarby-supporter greps, men släpptes senare. Vi sitter just nu och skriver på tre, fyra misshandelsanmälningar, säger Lars Hansson.

Fansen bussades efteråt direkt hem till Stockholm.

- Det stora bråket i puben startade på grund av att en Leksands-kille tog upp sin sjal och fjantade sig inför lite fel killar, säger Hammarby-publikvärden Stefan Norman.

- Jag skäms som en hund för Bajens skull, men de här killarna som slogs var bara där för att bråka.

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM