Därför lämnade ’Alfie’ Ottawa

Av: Linus Norberg

Publicerad:

En spricka i förhandlingsprocessen ska ligga bakom svenskens övergång till Detroit Red Wings

Daniel Alfredsson kunde aldrig komma överens med Ottawa.
Daniel Alfredsson kunde aldrig komma överens med Ottawa.

Efter 17 år lämnade Daniel Alfredsson Ottawa Senators.

Klubben han spelat för i hela sitt NHL-liv.

På en presskonferens talar svensken ut om flytten till Detroit – det var en spricka i förhandlingsprocessen med Senators

– Det gick inte att komma överens, säger Alfredsson.

I slutet av juni bestämde sig Alfredsson att köra på ännu en säsong i NHL.

Men det visade sig några veckor senare inte bli i Ottawa Senators, klubben han kom till 1995, spelat 1 178 matcher för (flest i klubbens historia), har klubbrekordet i antal mål – och där han varit lagkapten i tolv säsonger.

NHL-karriären kommer i stället att avslutas i Detroit Red Wings – ett val som chockade hockeyvärlden, inte minst fansen i Ottawa.

"Förstår att det var svårt för dem"

I natt mötte 40-åringen en samlad presskår i Royal Health Centre i den kanadensiska huvudstaden och avslöjade detaljerna bakom klubbytet.

– Jag blev tillfrågad av klubben att hjälpa dem genom att lägga till ett extra år på kontraktet. Jag gick med på det eftersom ingen av oss förväntade sig att jag skulle spela under säsongen 2012-13, säger Alfredsson.

– Men efter säsongen 2011-12 sa jag åt Senators att jag ville spela en säsong till. Jag bad dem också att titta på en kontraktsförlängning med en rättvis lön som skulle balansera ut de båda säsongerna för oss båda. De gick med på det. Tråkigt nog kunde vi inte komma överens då, men jag spelade ut säsongen som jag hade lovat.

Ett tag fanns inga tankar på att avsluta karriären i någon annan NHL-klubb.

– Jag sa åt Senators att jag var villig att återvända och påminde dem om att vårt avtal från sommaren innan. Men det gick inte att komma överens. Jag förstår att det var svårt för dem med tanke på vilka krav jag hade.

"Som att bli kastad under bussen"

Enligt Ottawas general manager, Bryan Murray, var kommunikationen med Alfredsson och hans agent J.P Barry bristfällig innan svensken bestämde sig för att byta klubb.

– Det har att göra med att J.P inte var sanningsenlig med mig den där veckan. Han sa hela tiden att han inte kunde få tag på "Alfie" och att han skulle återkomma med en summa för kontraktet, säger Murray till Ottawa Sun, och berättar att Alfredsson själv ringde upp honom och gav beskedet om klubbytet.

40-åringen ska då ha nobbat 4,5 miljoner dollar, motsvarande nästan 30 miljoner kronor, för en säsong. Han begärde sju miljoner dollar.

Kontraktet med Detroit är värt 5,5 miljoner.

Murray om förhandlingsprocessen:

– Det är som att bli kastad under bussen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN