Här skriver Lundqvist ny historia i NHL

Ledde Rangers till viktig storseger

HOCKEY

NEW YORK. Henrik Lundqvist skrev historia hemma på Madison Square Garden i natt.

I och med New York Rangers oväntade 5-1-triumf mot Philadelphia bärgade han 20:e segern i årets grundserie och därmed är han den förste målvakten i NHL-historien att vinna minst 20 matcher per säsong under tretton raka säsonger.

– Det känns väldigt bra just nu, säger han till Sportbladet.

Efter tre raka förluster, under vilka ingen i laget utom just Henrik Lundqvist svarat upp mot ens de mest elementära förväntningar, stod New York Rangers vid ett vägskäl inför nattens hemmamatch mot Philadelphia Flyers – som å sin sida kom till Broadway med fyra raka vinster.

En likadan insats till och kris hade utbrutit i klubben.

Men ”Blueshirts” samlade sig till en helt annan sorts prestation, gjorde fler mål än de gjort i en och samma match sedan början av december och vann med 5-1.

– Det var vår bästa defensiva match på väldigt länge och samtidigt gör vi alltså fler mål än vi gjort på lika länge. Där finns en lärdom, defensiven och offensiven går hand i hand, säger en lättad Henrik Lundqvist när vi träffar honom efteråt.

– Gör man rätt saker i egen zon, snabbt och med tajming, blir allting så mycket bättre.

Islossning för Nash

Det hjälper också att det lossnar för en stjärna som Rick Nash, som efter tretton raka matcher utan en enda fullträff, satte två strutar mot Flyers.

– Ja, det tror jag betyder mycket för honom, fortsätter ”Henke”.

– Även om han gör mycket bra saker på andra sätt känner han såklart pressen att göra mål. Så det var skönt att se.

Fysträning har gett effekt

Själv var den svenske målvaktsikonen åter lysande, stoppade 25 skott och såg –  som så ofta den här vintern – snabb och vass och aggressiv ut.

– Ja, jag har jobbat hårdare med benträning och den fysiska biten överlag den här säsongen. Det har gett resultat. Jag känner mig faktiskt rätt snabb, he he.

– Spelet har förändrats så drastiskt på senare år och jag försöker anpassa mig. Förut ägnade jag mig mycket åt läsa spelet. Nu går det så snabbt att man måste vara mer aktiv och aggressiv.

Med vinsten i natt skrev ”Kung Henrik” alltså också historia, för det var den 20:e i årets grundserie och därmed är han den förste keepern i NHL:s 100-åriga historia att vinna minst 20 matcher per säsong under tretton raka säsonger

– Det känns väldigt bra just nu, ler han. 

1 av 2 | Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Så blev Henrik Lundqvist "Kung Henrik" 00:38

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL