SVT:s miss - kanalen sände fel match

HOCKEY

SVT fick ingen bra start på Sveriges historiska U18-final i ishockey.

Istället för att visa den första perioden av finalen sände man en gammal match från när lagen möttes i gruppspelet.

– Det var tidernas galnaste sändning. Det blev olyckligt bara, säger SVT-kommentatorn Dusan Umicevic till Sportbladet.

Foto: SVT.SE/SPORT
USA tog ledningen med 1–0 i det som SVT trodde var finalen av U18-VM – problemet var bara att den aktuella matchen som sändes var från gruppspelet.

Sverige gjorde ett fantastiskt U18-mästerskap i Ryssland. För första gången någonsin nådde damkronorna final.

Sveriges Television sände finalen från mästerskapet. Men på grund av tekniska problem fick SVT en trist start på finalen.

Trodde de kommenterade finalen

I stället för att visa finalen live kablade kanalen ut gruppspelsmatchen mellan Sverige och USA. Kommentatorerna Dusan Umicevic och Roger Öhman trodde att de följde finalen, och kommenterade precis som vanligt.

När perioden var slut blev det paus en kort stund, innan rätt match började sändas - med rysk kommentator. Efter en stund var de svenska kommentatorerna dock tillbaka.

Umicevic förklarar situationen för Sportbladet.

– Det var tidernas galnaste sändning. Det blir olyckligt bara. Intentionerna från oss var goda från början, vi ville sända en historisk final. Men de förtjänar professionalitet. Det är trist gentemot tjejerna, de förtjänar en bra produkt, säger Umicevic.

Varför kom fel match ut i sändning?

– Vi fick utgående bild på en match och fick höra ”den har börjat, ni måste börja kommentera”. Den skulle början 17.30, så vi frågade om det verkligen var rätt, vi sa att de hade möts i gruppspelet och att det kunde vara en repris på den. Men de insisterade ”det är rätt match”. Så vi körde självklart igång. Sen fick vi höra att vi kommenterade fel match.

Vad tänkte du då?

– Man känner ju ”är det någon som skämtar? hur kan det bli så här?” Jag älskar att kommentera. Men när det blir så här är det inte kul.

”Då hade man känt igen matchen”

Umicevic hade full koll på att Sverige hade mött USA i gruppspelet, men såg inte den matchen. Det var först vid 12.30 i dag som han fick frågan om att kommentera finalen.

– Man har dåliga förutsättningar från början. Annars brukar man ha tid att gå igenom spelare och historiken, förberedelserna gör kommenteringen. Normalt sett har man följt med i turneringen och sett allting - då hade man känt igen matchen. Men det som var bra är att jag följer SDHL och känner igen många.

– Roger Öhman kom in som en hjälte och backade upp, han tog allt med ett leende. Han tackade ja till att sitta med, han ville vara hjälpsam. Han ska ha en eloge för det.

Sverige förlorade finalen med 3–9.