Mäktig hyllning till Bäckis i natt

Lagkamraterna lyriska: ”Otroligt bra kille”

avAndreas Käck, Per Bjurman

BOSTON/STOCKHOLM. Nicklas Bäckström nådde nyss milstolpen 600 assist i NHL.

I natt uppmärksammades han med en ceremoni inför Washingtons match mot Pittsburgh.

Han fick en videohälsning från bland andra Peter Forsberg och Mats Sundin – och hyllades även av sina lagkamrater.

– Det var en jättefin ceremoni, självklart är det kul att bli uppskattad, säger Bäckström till Sportbladet.

Inför säsongen 2007/08 lämnade Nicklas Bäckström SHL och Brynäs för NHL och Washington Capitals. Och succén lät inte vänta på sig. Han gjorde 69 poäng (14+55) under sin debutsäsong i världens bästa liga och har sedan fortsatt på samma inslagna väg.

Tillsammans med Alexander Ovetjkin har han utgjort en av modern tids vassaste duo – och häromveckan, i en match mot Vancouver Canucks, nådde han milstolpen 600 assist.

– Det är lite svårt att fatta att det blivit så många, men naturligtvis är det kul att nå sådana milstolpar. Men jag är inte klar ännu, det är bara att fortsätta att köra på, sa ”Bäckis” då.

Symboliskt nog var det en framspelning till just Ovetjkin.

Hälsning från Foppa och Sundin

Inför nattens match mot Pittsburgh Penguins hyllades den 30-årige Valbosonen med en ceremoni inför hemmafansen i Capital One Arena.

Fansen gav honom stående ovationer och via storbildsskärmen fick ”Bäckis” hälsningar från sin familj – samt från en handfull svenska ikoner såsom Mats Näslund, Ulf Dahlné, Peter Forsberg and Mats Sundin.

– Det var en jättefin ceremoni, självklart är det kul att bli uppskattad. Jag fick dessutom fina hälsningar från några av de bästa svenska spelarna genom tiderna och det var extra kul, säger ”Bäckis” till Sportbladet.

Foto: AP

”Varit ett nöje”

Dessförinnan hade lagkamraterna unisont överöst honom med beröm.

– Det har alltid varit ett nöje för mig att spela med en spelare som honom. Jag har alltid uppskattad honom. Alla vet vilken duktig spelare han är, men jag har också fått se honom växa upp som människa. Tillsammans nådde vi äntligen vårt gemensamma mål, att vinna Stanley Cup, men att göra 600 assist … det är ett ganska stort nummer, säger Alex Ovetjkin till Capitals hemsida.

Målvakten Braden Holtby fyller i:

– Han är den spelare man tänker på när någon säger ”världsklasspelare”. En bra ledare, tystlåten, ödmjuk, gör jobbet varje kväll. Han är fortfarande underskattad av den breda massan, men vi lagkamrater vet hur oerhört bra han är. Han är definitivt en av våra bästa spelare.

Ryske stjärncentern Jevgenij Kuznetsov beskriver också ”Bäckis” som en ”tystlåten” kille.

– Han är inte den som lär dig saker genom att prata, men det behöver han heller inte göra. Det är bara att ta rygg på honom på och utanför isen, studera det han gjort och lära sig av det. Han är en otroligt bra kille, säger Kuznetsov.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM