Glädjebeskedet: JVM år 2022 till Sverige

Foto: TT
HOCKEY

2014 arrangerades JVM i Malmö.

Nu kommer beskedet från internationella ishockeyförbundet att Sverige får arrangera JVM-turneringen 2021/2022.

– Vi inleder nu arbetet med att utse arrangörsstad och vi vet att intresset är stort, säger Anders Larsson, Svenska Ishockeyförbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Inför föregående JVM-slutspel – som slutade i en svensk silvermedalj – uttryckte svenska ishockeyförbundet en önskan om att få arrangera JVM i Sverige 2022.

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) meddelade då att Kanada, som tidigare haft rätten till vartannat mästerskap, ska arrangera fyra av tio turneringar från och med 2022. Övriga sex mästerskap ska Europa/USA dela på.

”Jag har tidigare uttalat mig om att Kanada kanske borde arrangera vart tredje år, så det här avtalet är ett steg i rätt riktning. Nu vill vi arrangera JVM 2022, det år Svenska Ishockeyförbundet fyller 100 år.”, skrev svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson då.

Klart: JVM till Sverige

Och nu kommer glädjebeskedet.

IIHF meddelande på ett kongressmöte under fredagsförmiddagen att man tilldelat Sverige JVM-turneringen 2022. Mästerskapet inleds i december 2021 och avslutas strax efter nyår.

Därmed återvänder JVM till Sverige efter att Malmö stått som arrangörsstad 2014. Däremot är det inte klart vilken stad som står som värdstad för 2022 års turnering.

– Vi är väldigt glada att vi i svensk ishockey får arrangera junior-VM för U20 2022. Mästerskapet har vuxit till ett stort och folkkärt evenemang såväl i Sverige som internationellt. Junior-VM blir också inledningen på Svenska Ishockeyförbundets 100-årsfirande 2022. Vi inleder nu arbetet med att utse arrangörsstad och vi vet att intresset är stort, säger ordförande Anders Larsson i ett pressmeddelande.

Svenska medaljer i JVM genom tiderna 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM