AIK säkrade seriesegern

avJacob Larsson

Foto: Tommy Pedersen/TT / TT NYHETSBYRÅN

AIK vinner hockeyallsvenskan 2018/19.

Det betyder att laget får en extra hemmamatch i ligafinalen.

– Det här betyder jättemycket, det är det vi har gått för hela säsongen, säger målvakten Erik Källgren till Hockeypuls.

Stockholmslaget AIK stod för en stark vändning senast när man gjorde fyra raka mål på Leksand på bortaplan och segrade med 4–2.

I kväll väntade ännu tuff bortamatch mot seriefyran Bik Karlskoga, men en morot låg i potten: seriesegern.

Nyförvärvet nätade

Och den moroten var tillräcklig motivation för att ta med sig alla tre poäng i lagbussen hem.

AIK vann med 4–1 sedan det prestigefulla nyförvärvet Brian Cooper satt ledningsmålet i den första perioden. Christian Sandberg utökade ledningen innan Julius Persson gav matchen nerv med sitt reduceringsmål.

Men AIK kunde återigen distansera sig målmässigt från värmlänningarna när Gary Nunn satte 3–1 i början av den tredje perioden.

Efter det orkade Karlskoga aldrig resa sig och AIK vann matchen med 4–1 efter att Daniel Muzito-Bagenda (1+2 i matchen) avslutat målskyttet.

Säkrat seriesegern

Segern betyder att AIK helt säkert vinner serien – trots att två matcher återstår – och får en extra hemmamatch i den hockeyallsvenska finalen som av allt att döma blir ett möte mot Oskarshamn. Smålänningarna förlorade förvisso i dag, men Västerås måste hämta igen sex poäng och över 20 mål på de två sista matcherna för att snuva Oskarshamn på kvalplatsen.

– Det här betyder jättemycket, det är det vi har gått för hela säsongen, att vinna serien. Det är jävligt skönt att ha säkrat så att det inte blir någon stress i de två sista matcherna, jävligt skönt att ha det klart redan nu, säger Källgren.

▪▪▪

Leksand tog revansch från förlusten mot AIK senast. Laget krossade Tingsryd på bortaplan. Därmed blir det kniven på strupen för Tingsryd i de två avslutande matcherna för att undvika kval. Laget har lika många poäng som Almtuna, och båda lagen har minus 30 i målskillnad.

▪▪▪

Modo slog Björklöven med 4–1 efter två mål av Joakim Hagelin. Förlusten gör att Björklöven inte längre har chansen att få spela playin.

▪▪▪

Västerås storvann mot Karlskrona på hemmaplan. 4–0 gör att västmanlänningarna fortfarande kan nå den hockeyallsvenska finalen – men då måste man ta in sex poäng och 26 mål på Oskarshamn på de två sista omgångarna.

▪▪▪

Södertälje tog en ny blytung trepoängare när man besegrade Oskarshamn på hemmaplan. 2–1-segern gör att laget har tre poäng ner till Västervik som är närmast jagande lag under playin-strecket.

▪▪▪

När vi ändå är inne på blytunga poäng – Almtunas tvåpoängare bort mot Västervik ingår definitivt i den kategorin. Uppsala-laget gick om Tingsryd i bottenstriden och tog sig upp på rätt sida det negativa kvalstrecket trots att man har lika många poäng och samma målskillnad som smålänningarna. Vad som skiljer lagen åt? Almtuna har gjort fler mål. De två sista omgångarna ser ut att bli en rysare i ordets rätta bemärkelse.

ARTIKELN HANDLAR OM