”Bröstens storlek saknar betydelse”

HOCKEY

Förundersökningsledaren: Jätteledsen över hela utvecklingen

Foto: Förundersökningsledaren Mikael Lundberg.

”Helt felciterat och missförstått”.

Så förklarar förundersökningsledaren Mikael Lundberg sina kritiserade uttalanden efter att utredningen mot en spelare i ishockeylaget Björklöven gällande ett misstänkt sexuellt ofredande lagts ner.

– Jag är jätteledsen över hela utvecklingen, säger Lundberg.

Det var i en intervju med Expressen som förundersökningsledaren Mikael Lundberg gav den uppmärksammade förklaringen till varför utredningen mot en spelare i Björklövens ishockeylag gällande bland annat ett misstänkt sexuellt ofredande lagts ner.

– När det gäller det sexuella ofredandet så stod de vid ett barbord och så kommer han i fyllan och hänger armarna om två stycken bakifrån, och då råkar han snudda till bröstet på den ena. Och det hör till saken att de hade gigantiska bröst. Det var inte svårt att nudda dem, är man på fyllan och hänger sig över nån, ja du kan ju förstå hur det kan ha gått till, sa Lundberg till Expressen om anklagelsen att spelaren skulle ha tagit en kvinna på brösten och rumpan.

”Aldrig sagt något om storleken”

En av många som reagerade på uttalandet var advokaten och tidigare justitieministern Thomas Bodström.

– Det låter väldigt märkligt. Bröststorleken ska förstås inte ha en betydelse. Jag har aldrig tidigare stött på att någon talat om bröststorlek i det här sammanhanget. Och då har jag haft väldigt många liknande fall, sa Bodström.

När Sportbladet talar med Mikael Lundberg på onsdagsmorgonen menar Lundberg att han blivit både felciterad och missförstådd.

– Jag har inga kommentarer på vad han (Bodström) reagerar på. Folk får ha åsikter om vad de vill. Jag är trygg i de beslut jag fattat i själva ärendet. Vad folk skrivit och tolkat – de har övertolkat ganska mycket och det är mycket felaktigheter som står överhuvudtaget.

Står du fast vid ditt uttalande gällande brösten?

– Det har inget med det här göra. Jag har aldrig sagt något om att bröststorleken har betydelse. Aldrig.

Det rimmar inte med vad som står i Expressen och SVT?

– Fråga dem. Ring till dem och fråga. Jag har bara konstaterat att utifrån uppsåtsperspektivet, om han kommit åt dem. Jag vet inte hur tjejen ser ut men om brösten är stora eller inte kanske det är lättare om de är stora att komma åt dem än om de är små. Det är bara en förklaringsmodell till själva uppsåtet. Jag har aldrig kommenterat den här kvinnans bröststorlek.

Ska det spela någon roll om en kvinna har små eller stora bröst?

– Jag har aldrig sagt det överhuvudtaget. Det är helt felaktigt.

Efter att Sportbladet läst upp citatet från Lundbergs intervju med Expressen (se ovan) svarar förundersökningsledaren:

– Det är helt felciterat. Det är själva förklaringsmodellen för uppsåtet att det kanske är lättare att komma åt i det läget om de är stora. Det betyder inte att hon hade stora bröst eller inte.

Är den förklaringsmodellen relevant?

– Nej, det måste man inte tycka. Men om någon haft stora fötter och blivit trampad på fötterna så kan det vara en förklaring till varför någon blivit trampad på fötterna. Exempelvis. Jag försökte bara förklara. Jag har ingen uppfattning om storleken och det har inget att göra med själva nedläggningsgrunden för brottet att göra.

Vad är nedläggningsgrunden?

– Det är de objektiva och subjektiva rekvisiterna som saknas för brottet. Det står i nedläggningsbeslutet.

”Jag är jätteledsen”

Mikael Lundberg beklagar nu att han, som han själv uppfattar det, blivit missförstådd och den uppmärksamhet det skapat.

– Jag är jätteledsen över att någon har misstolkat något jag sagt och att det fått så enorma proportioner. Det är helt otroligt. Jag trycker det är jättetråkigt att det är sidospåret på själva händelsen som har hanterats i media. Jag är jätteledsen över hela utvecklingen. Jag vill egentligen inte säga något alls. Det kommer säkert tittas på det här från alla möjliga håll nu, inte själva utredningen i sig men det som stått i tidningen som det påståtts att jag sagt. Det är tråkigt för alla inblandade. Nu riskerar kanske utredningen att tappa fokus, själva den delen, och att det sedan glider över till något helt annat som inte har någon relevans överhuvudtaget.

Ska bröststorleken ha betydelse?

– Det är ganska självklart, det ska inte ha någon som helst betydelse. Det är inte det det här handlar om. Så jag förstår inte varför alla fokuserat på det. Det är media som har fokuserat på allt det här. Jag har aldrig haft en åsikt i själva ärendehanteringen om själva storleken. Jag har bara förklarat att om man i fyllan och villan kommer och hänger sig över någon kan du komma åt brösten lättare om de är stora. Men det har inget med brottet att göra.

Ångrar du de orden?

– Ja, att jag gav en förklaring till själva uppsåtsbiten och med hänvisning till de uttalandena kan jag ångra det jag sa. Självklart. Men det förändrar inte nedläggningsbeslutet. Absolut inte. Det bygger på rent sakliga juridiska grunder.

ARTIKELN HANDLAR OM