KHL

Efter kritiken - ”Inget jag bryr mig om”

Av: 

Robert Rosén

HOCKEY

Crowns hårt kritiserade på presskonferens

Initiativtagarna bakom Crowns meddelade i dag att det ännu inte är klart med KHL.

Presskonferensen har kommit att sågas ordentligt.

– Inget jag bryr mig om, säger Leif R Carlsson till Sportbladet.

Med tanke på den senaste tidens spekulationer kring det svenska KHL-laget under namnet Crowns kallade initiativtagarna Anders Svensson, Leif R Carlsson och Nils Andersson till presskonferens på fredagsförmiddagen, för att klargöra hur allting ser ut just nu.

”Jag var lite skeptisk”

Ett svenskt KHL-lag är ännu inte klart men initiativtagarna är hoppfulla.

– Vi har jobbat med flertalet agenter och det hänger lite på frågorna vi har uppe på tavlan här om vi vågar trycka på startknappen fullt ut, säger Anders Svensson innan han tillägger:

– Men vi är redo att sätta ett lag på benen till hösten.

Även Leif R Carlsson bekräftade att deras förhoppning är att få till ett svenskt KHL-lag till hösten.

– Vi försöker få till det i år. Jag var lite skeptisk om man skulle klara det men om det kommer till en deadline som man inte klarar får man ta det därifrån.

Enligt initiativtagarna är det frågor mellan det Ryska Ishockeyförbundet, Svenska Ishockeyförbundet och KHL som ännu inte är lösta. Om det ska bli ett svensk lag i KHL krävs det att klubben får bekräftelse på att de får träda in i ligan - vilket de ska få från såväl KHL själva som det ryska förbundet.

Stor kritik mot presskonferensen

– KHL har bollen, vi vet inte hur de tänker, säger Leif R Carlsson innan han fortsätter.

– Det känns inte som att det är en juridisk fråga utan det är en politisk fråga just nu.

Presskonferensen sågades hårt - såväl av experter som på sociala medier och i Sportbladets livechatt. NHL-legendaren Anders Hedberg kommenterade presskonferensen i Sportbladet TV.

– Namnet var bra, men annars var det för många obesvarade frågor.

Kritiken är dock ingenting som rör Leif R Carlsson.

– Inget jag bryr mig om. Vi valde mellan att vara superförberedda eller att bara lämna information. Då valde vi det sistnämnda. Sedan får man tycka vad man vill om det, säger Carlsson till Sportbladet.

Redan under presskonferensen betonade initiativtagarna att de inte tänkt berätta om projektet så här tidigt.

– För oss är det enkelt. Det saknades information och vi hade information att ge. Om det sedan finns folk som tycker att vi borde ha gjort det på ett annat sätt, så… Vi hade tänkt att berätta det här om två, tre veckor men nu valde vi att säga det vi hade att säga, förklarar Carlsson.

Ingen miljardär

Vid ett ja från KHL meddelade klubben dock på presskonferensen att de fått preliminära ja från ett tiotalet spelare och att de för samtal med Bengt-Åke Gustafsson angående tränarrollen, men att Pär Mårts var förstavalet.

– Vi kanske inte ska vinna första året men vi ska se till att vara med i toppen efter några år, säger Leif R Carlsson.

Tidigare har det ryktats kring att en rysk miljardär ska gå in i klubben men det förnekas. Istället meddelade initiativtagarna att intressenter kring finansiering finns men att inga avtal är skrivna.

De meddelade även att de har förhoppningar om att spräcka såväl det svenska som KHL:s publikrekord i den första hemmamatchen.

Första hemmamatchen 10 september

Då de inte är medlemmar i Svenska Ishockeyförbundet har det varit upp till föreningen och KHL att gå med i ligan, förbundet har inget att säga i frågan.

– Vi behöver inte stöd men skulle vara tacksamma för stöd.

Svenska Ishockeyförbundet meddelade under fredagen att de inte stödjer ett svenskt KHL-lag.

– Förbundets utgångspunkt generellt är att vi tror på en modell med starka nationella ligor och klubblagsspel på mästerskapsnivå, sa ordföranden Anders Larsson i ett pressmeddelande.

Om Crowns kommer med blir Sverige det nionde landet med ett lag i KHL. Sedan tidigare finns det klubbar från Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Lettland, Kroatien, Slovakien och Finland i ligan. Dessutom tillkommer ett kinesiskt lag till nästa säsong.

Om Crowns blir verklighet är tanken att de ska spela sin första bortamatch den 20 augusti, med den första hemmamatchen den 10 september, mot CSKA.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Reaktionerna: ”Vad är det här? Skämskudde”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

KHL

Ishockey