Chicago-svenskens fräcka mål: ”Funkade”

Publicerad 2016-10-19

”Jag kände mig inte så kall”

NEW YORK. Unge Philadelphia-backen Ivan Provorov kommer inte glömma Dennis Rasmussen.

Det var den 26-årige västmanlänningen som i natt snodde pucken av honom när han föll i egen zon och sedan snurrade upp keepern Michael Neuvirth med en iskall fint.

– Jag kände mig inte så kall, men jag bestämde mig för en dragning och är glad att den funkade, säger Chicago-svensken till Sportbladet efter 7-4-segern.

Det var i slutet av första perioden i reprisen av 2010 års Stanley Cup-final mellan Chicago Blackhawks och Philadelphia Flyers i United Center som Dennis Rasmussen helt fräckt drog ner byxorna på Ivan Provorov och Michal Neuvirth.

Han berättar själv på telefon från hemstaden:

– Jag störtade mot backen för jag såg att han hade dålig balans och när han föll var det i praktiken bara att ta pucken. Sedan hade jag bestämt mig för en dragning och jag fick in pucken mellan benskydden på honom. Så kallt vet jag inte om det var, jag kände mig inte så kall, tvärtom, he he. Men jag är glad att det funkade.

Nå, det var en av de stora delikatesserna – i en match som bjöd på åtskilligt.

”Inte bra att vi tappade”

Blackhawks hade ledningen med 4-0 i slutet av andra perioden, bland annat sedan Marian Hossa prickat in NHL-karriärens 500:e mål, men inom loppet av några få minuter i början tredje kom Flyers tillbaka och utjämnade – bara för att åter tappa till 7-4 under sista tio minuterna.

– Jag vet inte vad som hände när de kom ikapp, det var inte bra att vi tappade en så stor ledning. Men jag är glad att vi ändå lyckades vinna, fortsätter Rasmussen.

Som gjorde sin debut för Blackhawks ifjol, nu spelat de senaste två matcherna den här säsongen och känner sig med nöjd med hur det gått.

– Jo, jag tycker det varit helt okej. Jag spelar mycket med Marcus Krüger och det är känns alltid tryggt. Han är så smart, heter det.

Dennis passar också på att berömma unge rookien och landsmannen Gustav Forsling, som i natt fick 18.45 minuters istid och var plus 1. 

– Jag hade aldrig sett honom spela innan han kom hit och är väldigt imponerad. Han har faktiskt varit otroligt bra.

Ovetjkins första för säsongen

Nu verkar det som att Alex Ovetjkin börjat varva upp också.

Han pangade in sitt första mål för säsongen när Washington nollade Colorado hemma i Verizon Center – händelsevis på ett direktskott från vänstra tekningscirkeln i ett powerplay. 

Marcus Johansson var inblandad i förspelet och hade assist också på ett av de två mål med vilka TJ Oshie fastställde slutresultatet 3-0. Även Nicklas Bäckström noterades för en assist.

Montoya höll första nollan

Regerande mästarna från Pittsburgh åkte på hårdaste proppen på åtskilliga månader när de gästade Montreal i natt.

Canadiens vann med rungande 4-0.

Al Montoya höll sin första nolla för den ärevördiga klubben och Alexander Radulov gjorde sitt första mål.

Johnny Oduya bidrog med en assist när Dallas vann tungviktsmötet mot Central Division-rivalen Nashville med 2-1 på bortplan.

Filip Forsberg assisterade till hemmalagets tröstmål.

Sean Monahan blev övertidshjälte i Calgarys hemmaseger – 4-3 – mot Buffalo.

Mikael Backlund assisterade till ett av Calgarys mål och Johan Larsson till ett av Buffaloes.

För Carolina fortsätter det ta emot under resan i västerled.

I Edmonton i natt gjorde de två mål och Victor Rask spelade fram till båda, men Oilers vann med 3-2.