Så emotionellt – kan glömma att fokusera

NEW YORK. Först hissade de nya mästerskapsbaneret i taket i nyinvigda hemmahallen PPG Paints Arena.

Sedan gick Pittsburgh Penguins ut och gjorde som de brukar.

Vann en hockeymatch.

– Ibland kan den där sortens ceremonier bli så emotionella att man glömmer att fokusera på matchen, men vi vet vad som krävs och svarade för en jäkligt bra insats mot en jäkligt bra motståndare, säger målskytten Patric Hörnqvist till Sportbladet efter 3-2-segern.

Ett tag såg det ut som att Washington Capitals svenskar skulle kunna förstöra regerande mästarnas premiärfest – som alltså började med att Stanley Cup-baneret hissades i taket i hemmaarenan, nyligen omdöpt till PPG Paints Arena.

Andre Burakovsky gjorde 1-0 redan 59 sekunder in matchen, efter klapp-klapp-artat förarbete av Nicklas Bäckström och Marcus Johansson. 

Sedan vände hemmalaget visserligen till 2-1, men en bit in i tredje perioden högg ”Burra” till igen – ännu en gång magnifikt framspelad av ”Bäckis”.

Som också gjorde ett iskallt mål under det straffavgörande som avslutade kvällen, men till sist lyckades pingvinerna ändå krama fram en seger.

”Publiken var tokig”

– Ja, det var skönt att det slutade så, säger Patric Hörnqvist på telefon från västra Pennsylvania.

– Ibland kan den där sortens ceremonier bli så emotionella att man glömmer att fokusera på matchen, men vi vet vad som krävs och svarade för en jäkligt bra insats mot en jäkligt bra motståndare.

Det händer också att regerande mästarna har svårt att tända till när det efter en sommar av firande plötsligt blir vardag och serielunk igen, men inte heller den sortens baksmälla tycks ha fått något fäste i Pittsburgh. 

– Nej, i det avseendet skulle jag nog säga att ceremonin före matchen snarast hjälpte . Publiken var helt tokig och fick verkligen igång oss, fortsätter ”Bengan”.

Han stod själv för ett av målen – på mycket karaktäristiskt sätt.

”Känns positivt”

– Ja, det var en styrning framför kassen i powerplay. Mer typiskt blir det väl inte. Men det är skönt att få in ett direkt så man inte behöver tänka på när det ska komma.

Lite smolk i premiärbägaren var det förstås att kaptenen Sidney Crosby,  på grund av den hjärnskakning han ådrog sig för en vecka sedan, inte kunde medverka.

Men kedjekamraten Hörnqvist har gott hopp om att kaptenen snart är redo för spel igen.

– Man vet aldrig exakt när det gäller hjärnskakningar, men han är med på träningar och verkar må bra och är sig själv, så det det känns ändå positivt, säger han.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!