Luleåikonen Petter Nilsson nära att dö

Foto: Petter Nilsson.
HOCKEY

Bodens tränare Petter Nilsson svävade mellan liv och död.

Den förre storbacken i Luleå blev påkörd av en spelare på träning och låg länge medvetslös på isen.

– Det var tur i oturen att några av oss har sjukvårdsutbildning, säger målvaktstränaren Jörgen Nordqvist till kuriren.nu.

Det var under en träning på tisdagskvällen med sitt Boden Hockey som den allvarliga olyckan var framme för Petter Nilsson. Under en övning råkade en spelare köra över tränaren som föll illa, skriver Norrbottens-Kuriren.

Nilsson svävade mellan liv och död och var nära att kvävas av sin egen tunga.

– Det stämmer. Jag vet inte hur mycket detaljer jag vill berätta, man vill inte oroa och skärra folk, men så var det. Han var inte vid medvetande och vi fick skapa fria luftvägar och stabilisera honom, säger målvaktstränaren Jörgen Nordqvist.

"Tur i oturen"

– Det var tur i oturen att några av oss har sjukvårdsutbildning och kunde hjälpas åt tre stycken med att larma och få ut tungan ur halsen.

Han berättar för sajten att de var en övning där det var "gasen i botten" och uppskattar att det tog en minut innan andningen var stabil igen. När ambulansen kom ska tränaren ha varit vid medvetande.

"Hoppas han blir bra"

Nilsson ligger inne på observation och har röntgas. Laget har haft en samling för att prata igenom det som hände.

– Vi har många unga grabbar i laget och alla reagerar olika. Nu hoppas vi på att få en god natts sömn och samla alla i morgon. Vi håller tummarna för att Petter ska bli bra igen, säger Jörgen Sundqvist.

Petter Nilsson, 44, var under många år en framgångsrik back i Luleå Hockey där han spelade säsongerna 1991/1992-1995/1996 och 2000/2001-2003/2004.

Förra säsongen hoppade han in som assisterande coach i Brynäs tillsammans med Thomas ”Bulan” Berglund.

ARTIKELN HANDLAR OM