Fredrik Bremberg drabbad av diabetes

Foto: BJÖRN LINDAHL
Bremberg under ett träningspass med Djurgården 2011.
HOCKEY

Fredrik Bremberg har drabbats av diabetes.

Den forne poängkungen diagnostiserades med sjukdomen i helgen.

– Det är inget att beklaga sig över, utan det är bara att anpassa sig och lära sig, säger Bremberg.

Diabetesförbundet beräknar att 450 000 människor i Sverige har diabetes.

I helgen fick Djurgårdsikonen Fredrik ”Linkan” Bremberg, 43, reda på att han har drabbats av sjukdomen.

– Jag åkte in i fredags till SÖS (Södersjukhuset, reds. anm.) och hade känt mig lite småhängig sen natten mot tisdag. Det var de vanliga symptomen: jag var törstig, sprang mycket på toa och kände det lite på synen – men jag var inte trött eller så. Utan jag var ute med barnen och jag spelade golf. Så det fick väldigt fort allting, förklarar Bremberg och fortsätter.

”Får väl ta hjälp av folk”

– Det är inte så mycket man kan göra. Det är bara att göra det bästa och lära sig lite mer om hur sin kropp fungerar och mat och allt sånt.

Efter att ha kommit in till Södersjukhuset fick Bremberg reda på att det handlade om diabetes typ 1. Han blev därefter kvar på sjukhuset under helgen, för att lära sig mer om sjukdomen. Sedan han lämnat SÖS under gårdagen valde han att gå ut med sjukdomsbeskedet på sin Twitter.

– Jag blev mer ställd ska jag säga. Jag och min fru hade googlat lite hemma. Symptomen lutade åt det hållet (diabetes reds. anm.), men jag tänkte att det skulle gå över. Sen när det inte gick över så visade det sig att det var så. Gällande tweeten är det många som hört av sig. Det är väl bara bra att man kan acceptera sjukdomen. Det är ju många fler än jag som har det som lever med diabetes så man får väl ta hjälp av folk för att lära sig allting om sjukdomen och hur det fungerar, förklarar Bremberg och menar att han nu har en ”inlärningsprocess” framför sig.

”Ser positivt framåt”

Hur går du vidare nu?

– Det är väl att försöka lära sig med insulin och sen kom jag i kontakt med en specialsköterska på SÖS som jag ska träffa nu på fredag. Sen får man ju försöka anpassa sig med maten och så, förklarar Bremberg och lägger till:

– Det är inget att beklaga sig över, utan det är bara att anpassa sig och lära sig. Så jag ser ändå positivt framåt. Det är en del att ta in och lära sig men det kommer nog bli bra.

Med 581 poäng på 773 matcher är Fredrik Bremberg den som gjort flest poäng i SHL genom tiderna.

ARTIKELN HANDLAR OM