”Det finns inte riktigt ord för att beskriva”

avPer Bjurman

Publicerad:

Victor Hedmans tunga dygn

Foto: TT
Hedmans Tampa vann ändå i natt med 3–1 mot New Jersey trots lagkaptenens besked.

NEW YORK. Senaste dygnet har varit ett av de tuffaste Victor Hedman upplevt.

Först åkte moderklubben Modo, med storebror Oscar främsta ledet, ur SHL.

Sedan kom nyheten att nära vännen och lagkamraten Steven Stamkos drabbats av en blodpropp och förmodligen missar resten av säsongen.

– Det finns inte riktigt ord för att beskriva hur det känns i kroppen just nu, säger den 25-årige backstjärnan till Sportbladet.

Foto: TT
Steven Stamkos.

Man kunde tycka att Victor Hedman fått nog av motgångar i och med fredagens chock hemma i Ö-vik.

Då åkte ju Modo – klubben han själv fostrats i,  tillika klubben storebrodern Oscar representerar – ur SHL efter ett osannolikt övertidsdrama mot Leksand.

– Det var fruktansvärt. Inte bara för att jag själv kommer därifrån och är modoit, utan just för att Oscar ju spelar med laget, säger ”Vigge” på telefon från Tampa .

Han fortsätter:

– Jag vet hur mycket han brinner för klubben och hur hårt han tar det här. Det är jobbigt för mig som lillebror, helt enkelt.

Men innan Tampas 25-årige försteback ens hunnit fundera på hur den smällen ska smältas kom alltså nästa.

”Inte ord”

Steven Stamkos, nära vän och lagkamrat i Lightning, har drabbats av en blodpropp i en arm, tvingas till operation och kommer sannolikt att missa resten av säsongen.

– Sjukt tungt. Det finns inte riktigt ord för att beskriva hur det känns i kroppen, suckar Victor.

– Jag har känt Steven sedan jag var arton, han är en av mina bästa kompisar och det viktiga nu är förstås hans hälsa. Hockey kommer i andra hand en sån här gång, jag vill bara att allt ska gå bra och han får ett snabbt och bra tillfrisknande.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att förlusten av Stamkos – en av NHL:s främste målskyttar – är ett brutalt slag för Lightning också hockeymässigt.

– Nej, det är ju brutalt. Vi har Anton Strålman, en av våra viktigaste backar borta sedan tidigare också. Vi har verkligen ingen tur på den punkten nu. De går ju inte att ersätta.

Blir nystart

Victor Hedman är dock, som han påpekar, en positiv människa i grunden och tror att något gott till slut kan komma ur det som hänt – både för Modo och för Tampa.

– Man hör redan hemifrån att de börjat prata om att börja bygga nytt från grunden med egna ungdomar och i så fall är jag övertygad om att det här ändå kan innebära en bra nystart för Modo, säger han.

Deppigt i Modo. Foto: TT

– Det är så man måste göra. Se på Skellefteå, eller Leksand. Det är killarna från Dalarna som fixar det. Knuts gör två mål i sjunde matchen och ”Frögga” är ”Frögga”. Till exempel. Det är sådana killar som ska spela i Modo också.

Vad gäller situationen i Tampa är han lika övertygad om att de lagkamrater som fortfarande är i stridbart skick kan samla sig till mäktiga kollektiva insatser – om inte annat så för Strålmans och Stamkos skull.

– Vi har gått igenom mycket den här säsongen och vet att vi kan klara det, säger han.

– Alla kommer att ge allt för att Steven och Anton ska få chansen att komma tillbaka och hinna spela med oss i Stanley Cup-slutspelet, det bara är så.

”Är stolt”

Victor bar därvidlag själv syn för sägen i nattens segermatch – 3–1 – mot New Jersey. Han pangade själv in sitt nionde mål för säsongen och stod också för en assist.

– Jag var extremt taggad efter allt som hänt det senaste dygnet och ville verkligen göra en bra match, säger han.

– Men hela laget var bra, jag är stolt över hur vi genomförde matchen tillsammans efter att ha fått beskedet om Steven.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM