ALLA 49 – som ”Lidas” tackade i avskedstalet

avJonathan Ekeliw

HOCKEY

”Curre” Lundmark: Nicklas var inte helt säker när jag pratade med honom i förrgår

1 av 22 | Foto: SCANPIX, BILDBYRÅN, AP

Nicklas Lidström lägger skridskorna på hyllan.

I sitt avskedstal tackade han 49 personer – däribland ”Curre” Lundmark.

– Jag snackade med Nicklas i förrgår och då var han fortfarande inte helt säker, säger han.

Det var ett stort pressuppbåd som på torsdagen mottog Nicklas Lidströms besked att han slutar med ishockeyn – efter 20 år i NHL.

Den 42-årige backlegendaren förklarade att drivkraften och motivationen för att orka en säsong till saknas, och att han lämnar Detroit bakom sig och flyttar hem till Sverige.

Totalt 49 personer nämndes när svensken skulle tacka de personer som har betytt allra mest i hans karriär, och en av dem var Curt Lundmark, 67.

”Curre” hade i början av 90-talet hand om juniorlandslaget – där Lidström var självskriven – och stod i båset när Tre Kronor bärgade OS-guld i Lillehammer 1994.

”Han är fläckfri”

Sedan dess har Lundmark och ”Lidas” haft kontinuerlig kontakt.

– Vi är goda vänner och det är verkligen trevligt att prata med Nicklas. Han är fläckfri, både som ishockeyspelare och människa, säger Lundmark till Sportbladet.

Hur känns det att bli omnämnd i tacktalet?

– Det känns såklart väldigt hedrande, även om jag inte visste om det själv, jag såg inte presskonferensen.

– Vi pratade med varann så sent som i förrgår. Då ringde jag för att snacka om våra båtar, de ligger bredvid varandra, och det var i samband med det som han nämnde att han förmodligen skulle sluta. Jag säger förmodligen, för han var inte helt hundra då.

Inte?

– Nej. Det lät i och för sig som att han var rätt säker, men han skulle snacka med Ken Holland först (Detroits general manager) innan han fattade ett slutgiltigt beslut. Han hade inte hunnit ta det snacket med Holland då.

”Haft det på känn”

– Jag har haft det på känn i flera år. Han vill flytta närmare släkten i Sverige, och Annika (Lidströms fru) har nog legat på lite där. Sedan börjar ju sönerna bli äldre och de vill att de ska gå i svensk skola.

Lundmark beskriver Lidström som en av hockeyns allra största – och svensk hockeys allra störste.

– Det är synd att han aldrig riktigt fick den credit som han förtjänade här hemma. Där borta, i Nordamerika, är han hur stor som helst – större än vad många svenskar förstår. Han var enormt respekterad hos både med- och motspelare. Och jag menar, hur många har fått en gata uppkallad efter sig (som Lidström har fått i Detroit) under sin pågående karriär? Sådana hyllningar brukar ju inte förekomma förrän kistlocket är igenspikat, säger ”Curre”.

”Enorm meritlista”

Lidström gjorde över 1 100 poäng i NHL och utsågs till ligans bäste back inte mindre än sju (!) gånger.

– Hans meritlista kommer att ta ett tag att läsa upp för barnbarnen. Det var enkelheten i Nicklas spel som gjorde honom så stor. Många tittar bara på trix och finter, men vi som håller på med hockey förstår verkligen Nicklas storhet. Det fanns ingen som kunde läsa spelet som honom, säger Lundmark.

Även Pär Mårts och Bengt-Åke Gustafsson tackades i Nicklas Lidströms avskedstal.

– Nämnde han mig? Ja, det är såklart jättehedrande. Jag är oerhört privilegierad som har fått äran att arbeta med honom, säger Gustafsson till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL