Färjestad vände och vann seriefinalen

HOCKEY

VÄXJÖ. Martin Johansson är tillbaka i Färjestads toppkedja.

Då har målskyttet lossnat – och han avgjorde också seriefinalen mot Växjö.

– För ett tag sedan beslutade jag mig för att gå mer på avslut, säger matchvinnaren.

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYR N

Örebro-förvärvet Martin Johansson spelade säsongens fjorton första matcher i Färjestads toppkedja med Johan Ryno och Joakim Nygård, men fick flytta på sig när Alexander Johansson gjorde comeback efter skada.

Alexander hann dock bara spela knappt fyra matcher innan han fick ett skott på foten och tvingades till ny vila – vilket gjorde att Martin Johansson fick tillbaka platsen i toppkedjan.

Då har målskyttet lossnat.

30-åringen har startat de två senaste matcherna i sin nygamla miljö, sköt två mål 4-2-segern mot Rögle och följde upp det med att avgöra seriefinalen mot Växjö.

Färjestad låg under med 1-2 inför den sista perioden men vände till en 4–2-seger efter att sista målet kommit i tom bur. Joakim Nygård kvitterade till 2–2 innan Johansson sprätte in 3-2.

Från egen zon vallade Jesse Virtanen pucken via sargen till Per Åslund som sedan frispelade Johansson, som avslutade snyggt.

– Det var en fin passning, säger Johansson om fullträffen.

Johansson gjorde tre mål på de 17 första matcherna, men har nu alltså satt tre på två matcher.

”Hoppas det har lossnat”

– Jag får hoppas målskyttet har lossnat, att det inte bara är en tillfällighet. Jag har inte gjort så många mål i år, jag har bommat mycket, men jag hängde ett par mot Rögle och nu känns det lite lättare, säger Johansson.

– I början av säsongen letade jag mest passningar av någon anledning, men för ett tag sedan beslutade jag mig för att gå mer på avslut.

Varför blev det mer passningar?

– I grund och botten har jag alltid hellre passat av någon dum jävla anledning, men det går också i perioder. Nu ska jag försöka hålla i det här med att skjuta när jag har läge.

Vad säger du om din kedja?

– Det är två fantastiska spelare. Joakim Nygård har fantastisk fart och Johan Ryno är en stabil center.

”Så det fungerar”

Hur var det att petas från kedjan när Alexander Johansson kom in?

– De tre skulle vara vår förstakedja i år och jag har bara försökt kliva in och bidra med samma saker när Alexander varit borta. Vinna lite puckar, smälla på, åka mycket skridskor. Det är olyckligt att han är skadad igen.

Var du inte besviken?

– Jag missade ett par matcher samtidigt och det är så det fungerar. Vi har ett brett lag och väldigt bra forwards, det är bara köpa sin roll och köra.

Segern i seriefinalen var en rejäl skalp för Färjestad, som också satte stopp för Växjös segersvit som stannade vid åtta raka vinster.

– Det var en bra bortamatch, vi gjorde det bra i första och tredje perioden men var mindre nöjda med andra, säger Johansson.

– Inför sista perioden sa vi att vi skulle steppa upp, och det gjorde vi.