Karlssons nya succé – äkta hattrick

Uppdaterad 2018-03-19 | Publicerad 2018-03-18

NEW YORK. Det var fantastiske Wild Bills vilda söndag.

Han gjorde ett äkta hattrick i andra perioden i Vegas hemmamatiné mot Calgary.

Därmed har ”Världens bästa Karlsson" gjort fler mål än någon annan svensk i NHL på sju år – och snart blir han den blott nionde i historien som sprängt 40-målsvallen.

– Det känns rätt coolt, det måste jag erkänna, säger han till Sportbladet efter 4-0-segern.

Det fanns de som trodde att verkligheten, som de uttryckte det, hade kommit ikapp William Karlsson – 25-åringen från Märsta som stått för den svenska NHL-historiens mest överraskande genombrott med sensationella expansionslaget.

Han har den senaste tiden producerat aningen mer blygsamt än tidigare under säsongen och sett till hur många procent av hans relativt fåtaliga skott som gått in är det mer normalt, enligt de som lägger vikt vid den sortens statistik.

Jaså, tänkte Karlsson – och sköt både Calgary och den sortens teorier i sank med tre fullträffar hemma i T-Mobile Arena på Strippen under söndagseftermiddagen.

Och inte bara det.

Ett tvättäkta hattrick

Han satte dem i rak i följd i en och samma period – inom loppet av åtta och en halv minut, utan att någon annan han ”måla” emellan.

Det är inget annat än ett tvättäkta hattrick, det. 

– Ja, det blev lite ketchup där i mittperioden. Kul. Man har ju inget emot att göra hattrick, säger ”Wild Bill” när vi talar med honom en timme efter slutsignalen.

– Men framförallt var det skönt att vi kunde vinna. Vi hade faktiskt förlorat fyra raka på hemmaplan, så det här behövdes vi verkligen.

Sammanlagt är ”Världens bäste Karlsson”, som de kallar honom i Sin City, nu uppe i 39 mål den här osannolika säsongen. Det betyder att han är fyra i NHL:s målliga, bakom Alex Ovetjkin (43), Patrik Laine (43) och Jevgenij Malkin (40) – men samtidigt är han den som gjort flest, 30 stycken, i spel fem mot fem.

Flest sedan Sedin 2010–2011

Det betyder också att han är den svensk som gjort flest mål under en NHL-säsong sedan Daniel Sedin pangade in 41 stycken säsongen 2010-2011. Och gör han ett till under de tio grundseriematcher som återstår för Golden Knights blir han den blott tionde svensken i historien att spränga 40-målsvallen – efter Håkan Loob, Kenta Nilsson, Mats Näslund, Mats Sundin, Tomas Sandström, Markus Näslund, Daniel Alfredsson, Henrik Zetterberg och just Daniel Sedin.

– Det är lite coolt allt det där, det måste jag erkänna, fortsätter han.

– Jag har tio matcher på mig att försöka fixa det. Jag ska försöka, det vore väldigt roligt. 

Som av en händelse satt Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg på pressläktaren och tittade när hans guldmedaljör från Köln för snart ett år sedan fullbordade säsongens andra hattrick – och befäste Vegas position som ohotad etta i Pacific-divisionen.

– Ja, han hade bra tajming och fick se en bra match, säger Wille.

– Det ska bli kul att träffa honom, han är en bra coach och en bra människa och vi har fina minnen ihop, till exempel från i VM i våras. Men förhoppningsvis kommer han inte ha någon nytta av mig i vår. Jag vill ju vara kvar här i Vegas och spela väldigt länge.

Såklart.

Är man bäste svenske målskytten på nästan ett decennium ska man gå långt i Stanley Cup-slutspelet.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se