Forsbergs soloräd – prickat formtoppen

HOCKEY

NEW YORk. Det verkar som att Filip Forsberg prickat in formtoppen i exakt rätt ögonblick.

Han gjorde två mål och spelade fram till ett när Nashville inatt inledde sista grundserieveckan genom att vinna minifinalen mot Tampa Bay Lightning.

– Jo, ikväll kändes det bra. Det här får man vara nöjd med, säger han till Sportbladet efter 4-1-segern i Amalie Arena.

Konkurrensen från övriga topplag har tätnat avsevärt senaste månaden, men större delen av säsongen har Tampa och Nashville dominerat varsin NHL--konferens, så när de drabbade samman i natt – för andra och sista gången i årets grundserie – stod ändå mycket prestige och status på spel.

– Absolut, bekräftar Filip Forsberg när vi når honom efteråt, det var en stor match mot en väldigt bra motståndare. Vi har sett fram emot det här mötet länge.

Han fortsätter:

– Om allt går som vi tänkt oss är Tampa dessutom ett lag vi kan stöta ihop med igen riktigt långt in i slutspelet, så vi ville absolut göra en bra match och vinna.

Det gjorde de också. Med 4-1. Och det var i mångt och mycket Filips förtjänst.

Han stod först för framspelningen till Ryan Johansens 1-0-mål i första perioden. Sedan gjorde han själv 2-0 i början av andra, när han egentligen skulle passa men råkade valla in pucken via Anton Strålman. Och så avslutade han med en desto vackrare strut när han i tredje seglade iväg på soloräd från egen zon, snurrade upp Dan Girardi och helt elegant stötte in pucken.

Leder interna poängligan

Det ser alltså ut som att den 23-årige masen – som med den skörden är uppe i sammanlagt 61 poäng och leder interna poängligan – prickat in formtoppen lagom till slutspelet.

– Jo, ikväll kändes det bra. Jag får vara nöjd, säger han.

– Första målet var hundra procent flyt, men det andra blev ju bra. Jag fick tid och fart och lyckades ta mig förbi backen. Kul, man vill ju alltid bidra.

Mattias Ekholm stod för en assist – och en sådan hade också Anton Strålman på Tampas tröstmål.

Som dock inte var mycket till tröst, för nu ser det ut som att Bolts får svårt att utmana Boston om förstaplatsen i östra konferensen. De möts igen på på tisdag, i Tampa, och då krävs verkligen hemmavinst. Annars kommer Florida-laget att hamna på andraplatsen och får gå upp mot Toronto i första playoff-omgången. 

Devils mot slutspel

Taylor Hall – New Jerseys Hart Trophy-kandidat – kan mycket väl ha avgjort slutspelsracet i öst i natt.

När blott några några minuter återstod satte han avgörande 2-1 på Montreal i natt – just som han kom in från utvisningsbåset efter ett långt tre-mot-fem-läge

Det betyder att Devils nu har sju poäng till godo på Florida under strecket och kan hänga av Pantrarna definitivt om de vinner derbyt mot avhängda New York Rangers på tisdag – samtidigt som rivalen förlorar antingen kommande natt eller på tisdag.

– Men vi tänker inte andas ut förrän vi clinchat. Vi är bara fokuserade på att vinna matcher, fast det finns ju lag framför oss vi kan komma ikapp också, säger hjälten till MSG.

NHL-svenskarnas amerikanska smeknamn 00:31

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM