CHOCKLÖNEN

HOCKEY

Här är rekordkontraktet som skakar hockey–Sverige

Foto: gräver guld i sverige Jan Hlavacs ersättning i LHC får många att höja ögonbrynen. ”Det kan inte vara rätt att en kille tjänar 4,8 miljpner netto när spelare i samma lag inte får ihop mer än 200 000 kronor brutto”, säger Rögles sportchef Roger Hansson.

Linköpings kontrakt med rekordlönen 4,8 miljoner kronor till Jan Hlavac chockar hockey-Sverige.

Det gör klubbdirektör Mike Helber mycket besviken.

– Synd att folk säger ”fy fan vad pengar han får”. Jag trodde man skulle tycka att vi gör en häftig värvning i stället, säger Helber.

I går valde Jan Hlavacs agent i USA, Ritchie Winter, att gå ut med den lön som Linköping erbjuder till NHL-spelaren Hlavac.

Hlavac får 4,8 miljoner kronor, efter skatt, för en säsong. Det är den högsta nettolönen till en spelare i elitseriens historia.

– Skulle vi vinna SM-guld och vinna Champions Hockey League hamnar han vid den summan. Men grundlönen är något lägre, säger Helber.

Kontraktet med Hlavac omfattar ett så kallat artistkontrakt. Han behöver inte skatta för pengarna i Sverige och får cirka 800 000 kronor i månaden rakt ned på kontot utan att passera skatteverket.

4,8 milj per säsong

Eventuellt görs kontraktet om till ett ”vanligt” kontrakt för att Hlavac ska kunna komma till Linköping omgående och då utgår en omfattande sign on-bonus som gör att Hlavac trots allt får 4,8 miljoner för en säsong.

– Vår kostnad för Hlavac är knappt större än vad en spelare som får 330 000 kronor i månaden kostar. Sedan sparar vi in på löner till Weinhandl och Mårtensson under tio månader. Det beloppet kan vi använda till Hlavac. Lägg sedan till att vi fått övergångssumma från ryska klubbar för tre spelare så är Hlavacs kontrakt försvarbar och vi äventyrar absolut inte Linköpings ekonomi, säger Helber.

”Kan inte vara rätt”

Sportchefen hos nykomlingen Rögle, Roger Hansson, ställer sig frågande till om en spelare som Hlavac är värd närmare fem miljoner kronor netto:

– Elitserien är inte NHL, och som den totala lönestrukturen ser ut i här hemma tycker jag det är tveksamt. Det kan inte vara rätt att en kille tjänar 800 000 kronor netto i månaden när det finns spelare i samma lag som kanske inte får ihop mer än 200 000 kronor brutto för en hel säsong, säger Hansson.

Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström hajar också till när han får höra vad Ritchie Winter uppger att Linköping erbjudit Hlavac.

– Spontant låter det ganska häftigt att betala så mycket för en spelare, och vi är inte i närheten av de summorna. Men anser Linköping att han är värd så mycket är det deras ensak.

ARTIKELN HANDLAR OM