Jere Karalahti i ny knarkskandal

Hockeystjärnan riskerar upp till tio års fängelse

Foto: FINSKA POLISEN

Här sitter Jere Karalahti – med kokain liggande bredvid sig på bordet.

Nu åtalas hockeystjärnan för grovt knarkbrott och riskerar mellan ett och tio år i fängelse.

Enligt finska tidningen Hufvudstadsbladet kom polisen över skandalbilden i samband med en brottsutredning. På en beslagtagen skiva hittades ett foto där förre NHL-spelaren Jere Karalahti, 32, sitter i en stol och pratar i telefon. På bordet bredvid finns tre linjer kokain.

Enligt tidningen har Karalahti erkänt att det är han på bilden – men han nekar till att han har något att göra med det vita ämnet.

Karalahti är en av 19 misstänkta i en utbredd knarkhärva. Förra månaden plockades han av isen mitt under ett träningspass med sitt lag Kärpät för att förhöras av polisen.

Hockeystjärnan häktades, misstänkt för grovt narkotikabrott – och Kärpät valde omedelbart att sparka skandalspelaren, som redan 1997 fälldes för narkotikabrott i Helsingfors.

Rättegång 29 januari

Karalahti utsågs till VM:s bäste back både vid 1998 och 1999 och spelade mellan 1999 och 2002 121 matcher i NHL – men har utanför isen ett mörkt förflutet.

2002 blev han avstängd från spel i NHL under sex månader sedan han använt droger. Det var tredje gången som han bröt mot ligans disciplinära policy.

Karalahti kopplas nu av polisen till ett smugglingsnätverk, med förbindelser till tungt kriminella mc-gäng, som importerat och distribuerat amfetamin och kokain i Finland sedan juli förra året.

Den 29 januari inleds rättegången i Vandas tingsrätt i Esbo. Om Karalahti fälls väntar ett år i fängelse – minst.