Juryn om...

Av: Sportbladet.se

Publicerad:
Uppdaterad:

1. Gör elitklubbarna rätt som stoppar stjärnorna från landslagen?
2. Före detta förbundsordförande Richard Fagerlund vill spela VM vartannat år. Är det ett bra förslag?
3. Kommer överraskningslaget Skellefteå AIK förbli ett topplag till säsongens slut?

Hans Abrahamsson:

1. Ja. Ur ett större perspektiv tycker jag det. Det måste till en rejäl diskussion om Tre Kronors framtid, och den här åtgärden kommer att tvinga fram den.

Euro Hockey Tour har spelat ut sin roll och måste skrotas. Spela i stället dubbellandskamper mot Ryssland, Tjeckien och Finland under säsongen. Samla landslaget på torsdag och spela ”back to back” lördag och söndag. Och i de här landskamperna ska ALLA de bästa svenska spelarna i Europa vara med.

2. Nej. Inte om VM ska fortsätta spelas under samma period som det gör nu, alltså då spelarna i de bästa NHL-lagen inte är tillgängliga. Jag tror inte att kvalitetsskillnaden och intresset skulle öka så pass mycket att det väger upp det ekonomiska tappet. Rent ekonomiskt är VM oerhört viktigt för arrangerande förbund. Dessutom: höjs statusen på landslagen under säsongen kommer det även att göra VM attraktivare.

3. Nej. Inte om ni syftar på en placering bland de fyra första. Skellefteå har gjort det bra, kommer fortsätta göra det bra och går till slutspel. Och är det någon av de tre uppstickarna (Skellefteå, Rögle och Brynäs) som ska klara av att hänga kvar i toppen är det västerbottningarna.

Men på en rak fråga blir svaret ändå nej. Däremot räcker det till en plats strax under topp fyra. En femte- eller sjätteplats känns realistiskt.

Patrik Thornéus:

1. Nej. Det känns otroligt märkligt att klubbarna kommer dragande med det här i absolut sista sekund. LHC och HV 71 kan inte ha missat att Karjala Cup avgörs samtidigt som det är matcher i Hockey Champions League. Att ställa saker på sin spets kan vara motiverat i bland, men inte den här gången. Nu blir alla förlorare.

2. Ja. Att spela VM varje år har naturligtvis ekonomiska orsaker, men det är dags att börja ta det sportsliga på allvar. Spelar man VM varje år devalveras varumärket och hockeyn-VM håller på att minska i intresse, åtminstone hemma i Sverige. Dessutom börjar turneringen att tappa status bland spelarna och det är allvarligt.

3. Nej. Skellefteå har överraskat storligen och laget kommer att ha en fortsatt bra säsong, men laget kan glömma andraplatsen i tabellen. Med den här starten blir det slutspel och det är en framgång i sig. Tränaren Hans Särkijärvi har fått Skellefteå att jobba som ett lag. Dessutom har alla spelare höjt sig ett snäpp.

Mats Wennerholm:

1. Ja. Bengt-Åke borde ha tagit ut HV:s och Linköpings spelare till Moskvaturneringen i december istället. Och undvikit bråk. Han ska ju ha två helt olika landslag i de två turneringarna och det hade varit lätt att lösa. Nu har det här utvecklats till en pajkastning där svensk hockey är den stora förloraren. Det är dags att kalla in en medlare och börja prata med varandra.

2. Ja. VM har urholkats som varumärke. I andra VM, som friidrott och fotboll, vet du garanterat att alla de bästa är med. I hockeyn kan 90 procent av stjärnorna saknas. Det håller inte i dagens konkurrens. VM i hockey har numera blivit en turnering som bara ska försörja arrangörslandets förbund. Och då är man riktigt snett ute. Dessutom måste antalet lag krympas till tolv.

3. Ja. Jag tror inte de hamnar topp fyra i en sluttabell. Däremot ser de ut som ett säkert slutspelslag just nu, om de kan fortsätta med den här intensiteten och om lagets transatlanter fortsätter att producera. Men det är tätt i tabellen och kommer en riktig svacka kan Skellefteå snabbt vara nere kring kvalstrecket igen. Ingenting känns säkert i vinterns elitserie.

Lasse Anrell:

1. Nej. Men även om det är en bra fråga är det egentligen omöjligt att svara på den. Det verkar lite fotboll över det hela, men Davidsson och Thörnberg är ju inga Zlatan och Chippen direkt. Det jag gillar med den här striden är att ingen ljuger. Alla talar klarspråk istället för att skylla på eksem som förr i tiden - och Bengt-Åke talar klarspråk och säger att om det ska vara så här kan han lika gärna skita i allt. Tänk er Lagerbäck i den situationen.

2. Ja. Det är ett utmärkt förslag. Men det är klart att det är lätt för Fagerlund att kräva det nu när han inte behöver säkra förbundets ekonomi. Och jag antar att det inte kommer att bli verklighet. Det finns alldeles för många nationer som vill arrangera VM – och alldeles för många hockeyturister som vill dricka öl till VM. Fast det är klart; de senaste mästerskapen har det varit lite tunnsått med öldrickandet.

3. Ja. Det mesta talar för det även om Skellefteå kommer att få en svacka precis som Brynäs har en just nu. Elitserien ser överhuvudtaget underbart bisarr ut just nu. Häromdagen var det Brynäs, Skellefteå, Rögle och Djurgården som slogs om första­platsen med Linköping. Den som tippade det före elitseriestarten får gärna ta över mitt jobb.

Tomas Ros:

1. Ja. Det är för många landskamper och det fungerar inte för klubbarna som är med i Champions Hockey League. Och vi glömmer att flera Modo-spelare nobbat Tre Kronor i flera år utan att bli straffade. Det som händer i HV71 och Linköping är egentligen ingen skillnad.

2. Nej. Då skulle Sverige får VM vart 25 år ungefär. Och det innebär slutet för Ishockeyförbundet eftersom VM-pengarna är Ishockeyförbundets stora intäktskälla. VM är intressant, det är bara att titta på tittarsiffrorna. Jag gillar idén att lägga VM innan elitserien, NHL eller KHL startar i september

3. Nej. Brynäs och Skellefteå kommer att tappa. I fjol rasade Skellefteå i något som i norr kallades för svarta november. Troligtvis kommer samma ras även i år. Skellefteå har inte bredden i laget för att hamna topp fyra.

Publicerad: