SHL Svenska hockeyligan

Toppklubbar vill ha nordisk liga

HOCKEY

Håkan Loob avslöjade planerna på stormöte i dag: "Det är ett måste för att svensk ishockey ska kunna stå sig fortsatt stark i Europa"

NYA POKALER I SIKTE Håkan Loob, klubbdirektör i Färjestad.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN

Nu är det inget hemligt arbete eller dolt projekt längre.

I dag valde Färjestads klubbdirektör Håkan Loob att berätta öppet om planerna på en ny nordisk liga, som kan innebära slutet för elitserien.

Den nya multinationella superligan kan bli en verklighet inom två år.

– Vi har tittat på hur en liga i det nordiska perspektivet skulle kunna bära sig och vi har bara fått positiva svar hittills, säger Håkan Loob, klubbdirektör i Färjestad.

I dag har Hockeyligan haft stormöte i Upplands Väsby.

Samtliga elitserieklubbar har varit representerade och en punkt på dagordningen var att Håkan Loob informerade om ett arbete som hittills pågått i det tysta.

Sportbladet kan avslöja att Färjestad, Frölunda, HV71, Djurgården och Linköping har gemensamt satt ihop en grupp med utomstående experter samt klubbledare för att analysera hur en eventuell nordisk liga skulle fungera och tas emot av sponsorer och hockey fans.

– Än så länge har vi bara fått positiva signaler, så det bör definitivt finnas en bärighet för en nordisk liga i framtiden, säger Håkan Loob, klubbdirektör för Färjestad.

Nordisk liga före KHL

Loob vill inte avslöja för mycket om en eventuell framtida nordisk liga.

Men han säger att Färjestad just idag har mer fokus på en nordisk liga än på KHL, den nya ryska ligan. Hur snabbt en nordisk liga kan bli en verklighet är inte bestämt.

Mycket utredningsarbete återstår, förstås.

Men inom två till tre år kan vara en rimlig tidsperiod innan Sverige står för den största förändringen för elithockeyn sedan elitseriens bildades 1975.

– Jag tror inte att Färjestad spelar i elitserien, som den ser ut i dag, inom några år. En förändring kommer att komma till stånd och fler lag från andra länder skapar tillväxt, vilket är ett måste för att svensk ishockey ska kunna stå sig fortsatt stark i Europa och varför inte i världen, säger Loob.

Just nu diskuteras en nordisk liga där 16–20 lag ingår.

Flest platser ska Sverige och Finland ha. Sedan ska starka norska och danska lag få möjligheten att träda in i ligan.

”Företagen vill utomlands”

Loob vill poängtera att detta är en stor utredning, där inget lag är ute ur eller inne i bilden för närvarande.

– Hade Sverige haft kopiöst många starka företag som varit nöjda med att bara agera i Sverige hade vi kanske inte behövt titta över gränserna. Men så är det inte. Företagen vill utomlands för att hitta tillväxt och då måste hockeyn följa efter – det är ett måste, säger Håkan Loob.

En intressant fråga är hur SM-guldet ska delas ut om en nordisk liga blir verklighet.

– Det måste väl bli det lag som vinner den högsta nationella ligan.

– Men att vinna NM-guld skulle väl smälla högre? Fast egentligen tycker jag inte att den frågan är speciellt viktig just nu, säger Loob.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

SHL Svenska hockeyligan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan