Petad – efter 37 år i AIK

Roger Andersson: ”Jag är ledsen”

1 av 6 | Foto: Mats Strand
Trotjänaren Roger Andersson får inte vara kvar i AIK:s A-lag.

Han har stått i AIK:s bås i 37 år.

Nu får inte trotjänaren Roger Andersson, 59, vara kvar i A-laget.

– Det var inte mitt eget beslut, säger han till sportbladet.se.

– Jag är ledsen.

Smått legendariske materialförvaltaren Roger Andersson ses som en av svensk idrotts största trotjänare. Han kom till AIK Hockey den 1 maj 1971 – och sedan dess har han funnits med på A-lagets samtliga seriematcher, utom tre.

– En gång var jag sjuk och två gånger var jag iväg med juniorlandslaget.

”Hade gärna varit kvar”

Men nu är det över i AIK:s bås. Andersson kallades till ett möte på Ritorps kansli med ordförande Mats Hedenström och sportchefen Anders Gozzi och fick reda på att han inte är välkommen i A-laget längre.

– De sa till mig att de ville göra mig en arbetssocial tjänst. Jag kommer att kliva ner och ta över A-juniorerna plus hockeygymnasiet. Det är inte mitt eget beslut. Men varför vill jag inte gå in på.

– Jag hade hemskt gärna varit kvar i A-laget, speciellt nu när klubben gör en så stor satsning. Men det är bara att acceptera.

– Jag har varit med om både framgångar och motgångar. Jag har mina minnen kvar och de kan ingen ta ifrån mig.

Var det ett alternativ att tacka nej till klubbens erbjudande?

– Nej. Jag har varit i AIK under i princip hela mitt vuxna liv. Jag tog ett par dagar och funderade, men jag beslutade mig för att om de inte tycker att det fungerar med mig i A-laget ska jag visa dem och göra underverk med juniorerna. Det är ett gäng underbara grabbar som ser mig som en pappa.

AIK:s ordförande Mats Hedenström motiverar beslutet:

– Det har med ålderns rätt att göra. Han har problem med knät och vi känner att vi inte kan belasta honom med flyttarna det innebär mellan Hovet och Ritorp. Vi blir alla äldre och det är väl bara att acceptera även om man inte vill det. Vi har ett ansvar för hans hälsa.

Men kunde han inte själv ha fått valt när han skulle kliva av?

– Nja, vi är överens om det här. Vi konstaterade att det är bäst för alla parter om vi gör på det här sättet.

ARTIKELN HANDLAR OM