Allsvenska klubben hotas av konkurs

avFredrik Falk

HOCKEY

Räddningsplanen: Kommunen ska köpa loss ishallen

Foto: BILDBYRÅN

Ännu ett dalalag brottas med stora, ekonomiska problem.

Nu är det Mora IK och klubbens fastighetsbolag som är ytterst nära en konkurs.

För att rädda föreningen vill kommunstyrelsen köpa tillbaka ishallen från Mora IK för 10 miljoner kronor, uppger Dalanytt.

Externa revisorer har tittat närmare på klubbens ekonomi och det är en skrämmande bild som tornar upp sig.

Något måste göras – och det är bråttom.

Både klubben och fastighetsbolag står på randen till konkurs. Mora har ansökt om att alla fordringsägare ska skriva ned sina skulder med 90 procent, som ett led i att försöka få bukt med de ekonomiska problemen.

Klubben dras med i fallet

Även kommunstyrelsen engagerar sig i Moras trångmål – något som påminner om det som hänt på andra sidan kommungränsen i Leksand, där kommunen stått för en rad uppmärksammade ekonomiska "lösningar" med hockeylaget Leksands IF.

Istället för att ge MIK:s fastighetsbolag ytterligare lån på 5 miljoner kronor vill nu kommunstyrelsen i Mora och klubben testa en annan lösning.

– Jag har nu gått till Mora kommun och bett att de ska köpa tillbaka arenan av oss för ett rimligt belopp, säg 12 miljoner kronor. Om kommunen inte går med på det tvingas fastighetsbolaget i konkurs och då dras också klubben med, säger klubbdirektör Peter Hermodsson till SVT Gävledala.

Köpte arenan för en krona

När Mora gick upp i elitserien succéåret 2004 fick klubben köpa ishallen för en krona – dessutom beviljades föreningen ett lån på 18 miljoner för att renovera FM Mattsson Arena.

Om förslaget från Mora IK klubbas igenom kommer kommunen köpa tillbaka ishallen för cirka 10 miljoner kronor och skriva av 90 procent av de kvarvarande skulderna, skriver Sveriges Radio Dalarna.

Politikerna i Mora diskuterar förslaget under måndagen och ett definitivt beslut kommer att fattas av kommunfullmäktige den 15 april.

Enligt klubbdirektören är det just kostnaderna för arenan som bär skulden för föreningens allvarliga, ekonomiska sits.

– Jag uppskattar att arenan skulle behöva renoveras för mellan 20 och 30 miljoner kronor och det klarar inte vi, säger Peter Hermodsson.

ARTIKELN HANDLAR OM